latinica  ћирилица
23/01/2023 |  16:55 ⇒ 20:35 | Аутор: РТРС

Калабухов: Марфи да одбаци пријетње и допусти грађанима БиХ да сами одлучују

Било би логично да амерички амбасадор у БиХ Мајкл Марфи одбаци пријетње и уцјене и да прилику грађанима БиХ, без спољних притисака, манипулације, и да одлуке доносе политичари у БиХ, изјавио је амбасадор Русије у БиХ Игор Калабухов.
Игор Калабухов - Фото: РТРС
Игор КалабуховФото: РТРС

Његов коментар преносимо у цијелости:

Пажљиво сам прочитао интервју америчког амбасадора у БиХ Мајкла Марфија порталу Српска инфо од 23. јануара ове године. Пошто немамо прилику да разговарамо лично – о чему ћу рећи касније – покушајамо да разговарамо јавно.

Много тога што мој колега каже, блиско ми је. И љепоте БиХ и дивни људи који овдје живе. Особине локалног менталитета, тешкоће у проналажењу рјешења и компромиса.

Русија, као и Сједињене Америчке Државе, подржава независност, суверенитет и територијални интегритет БиХ.

И ми вјерујемо да је Дејтонски мировни споразум темељ БиХ, која се састоји од сва равноправна ентитета, те да је тренутни устав земље одређен вољом Бошњака, Срба и Хрвата као конститутивних народа (заједно са Осталима), као и грађана БиХ.

Већина изјава Мајкла Марфија споља изгледа лијепо. Проблем је у томе што ове тврдње оповргавају реални поступци Сједињених Држава.

Они говоре о суверенитету и независности БиХ – али гурају у НАТО. Они говоре о примату слободне трговине – али се свим силама боре против испоруке БиХ руског гаса као "неприхватљиве енергетске зависности".

Они говоре о слободи говора – али троше милионе долара на "супротстављање руском малигном утицају", у суштини подмићујући новинаре да пишу русофобне материјале.

Зар ово не мирише на корупцију? Говоре о демократији – али уводе санкције против непожељних политичара, па чак и на локалном нивоу покушавају да утичу на формирање органа власти.

И, наравно, апсолутно су неприхватљиве ријечи Мајкла Марфија о Украјини. Више пута сам објашњавао разлоге наше специјалне операције. И нема потребе да се амерички амбасадор позива на међународно право, које су САД више пута газиле.

Нема потребе манипулирати емоцијама, говорећи о жртвама "руског бомбардовања" након злочина које кијевски режим – уз помоћ америчког оружја – чини над цивилним становништвом руских регија, укључујући дјецу и старце, након више оркестрираних провокација.

Ништа од овога се не би догодило да Сједињене Државе намјерно, и то наглашавам, намјерно нису претвориле Украјину у одскочну даску за рат са Русијом. Не би је пунили оружјем. Не би распоређивале биолабораторије. Обратили би пажњу на неонацистички карактер садашњих власти Украјине, што се у Кијеву чак и не крију и, штовише, тиме се поносе!

Међутим, то није случај јер су Сједињене Државе схватиле да само ратом могу ријешити унутрашње проблеме, што и раде. Они су бацили Европу на кољена, настоје да буквално цијели свијет укључи у своју антируску кампању.

Само погледајте размјере прихода америчког војно-индустријског комплекса. Све величанствене изјаве о слободи и моралу блиједе на позадини онога што се дешава у самој Америци.

Мајкл Марфи је у праву – немамо личне контакте. Један од разлога је и то што су Вашингтон и његови савезници намјерно прекршили процедуру за именовање новог високог представника, те су обесмислили рад Управног одбора Вијећа за имплементацију Мировног споразума без учешћа Русије.

Западни партнери су сами себи забранили комуникацију са руским амбасадором, занемарујући вијековне традиције дипломатије као заната и као умјетности које подразумијевају тражење и проналажење рјешења чак и за најзамршеније проблеме.

И прије свега у томе што се тиче БиХ. Како америчка изрека каже, "Put your money where your mouth is" ("Стави свој новац гдје су ти уста"). Стога би са Ваше стране, господине Марфи, било логично да одбаците пријетње и уцјене ("нећемо допустити", "нећемо стајати по страни") и да дате прилику грађанима БиХ, без вањске присиле, без досадне манипулације, да доносе одлуке које ће договорити. Сами. И они ће за ове одлуке бити одговорни пред својим бирачима и пред својом савјешћу.

Ако се слажете с тим, можемо поразговарати и лично.

Подсјетимо, Марфи је рекао да од предсједника Српске Милорада Додика и његових савезника долази "страшна запаљива реторика, напади на државу, настојања да се подрива БиХ и њене институције, територијални интегритет".

- Нећемо стајати по страни и мирно посматрати, нити допустити распад или насиље у овој земљи - рекао је Марфи за Српскаинфо и додао да је одлука о одликовању руског предсједника Владимира Путина срамота.