latinica  ћирилица
23/01/2023 |  17:49 ⇒ 18:16 | Аутор: РТРС

"Гагарин" Берислава Благојевића на сцени Дјечијег позоришта

Данас је у Дјечијем позоришту одржан први радни састанак за реализацију представе "Упознајте Гагарина, најшашавијег пса у свемиру", чија премијера се очекује половином марта.
Дјечије позориште Српске - састанак (Фото: instagram.com/djecijepozoristers) -
Дјечије позориште Српске - састанак (Фото: instagram.com/djecijepozoristers)

Према истоименој књизи бањалучког књижевника Берислава Благојевића, драматизацију и режију потписаће Јован Царан, редитељ из Зрењанина.

Аутор сценографије, лутака и костима биће Ирина Сомборац из Београда, која је овакав изазован задатак имала и прошле године када је Дјечије позориште радило праизведбу књиге "Јунак у трегерима", Јове Чулића.

Овим се наставља програмска оријентација Дјечијег позоришта Републике Српске да сваке године афирмише и једног домаћег значајног писца, да би се сценским извођењем, праизведбом, потврдио избор квалитетне литературе. Наиме, обје књиге су већ постале дио обавезне лектире у основним школама Републике Српске, па се и кроз овај формат продукције снажно увезују просвјета и култура.

Књигу "Упознајте Гагарина, најшашавијег пса у свемиру", објавио је Завод за уџбенике и нaставна средства 2019, а атрактивност, умјетничка снага и креативност Берислава Благојевића га већ сврстава у најпопуларније ауторе за дјецу.

Данас су се зато за истим столом нашли и писац, редитељ и сценограф који ће заједно са умјетничким ансамблом оживјети једну дивну књигу у представи за најмлађе.

Представа настаје под покровитељством Министарства просвјете и културе.