latinica  ћирилица
23/01/2023 |  18:10 ⇒ 22:09 | Аутор: СРНА

Стевандић: Република Српска сама бира своје лидере

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је Срни да лидере у Српској не бирају ни амбасадори, нити међународни посредници, већ њени грађани, те нагласио да је реторика и предсједника Српске Милорада Додика и било кога другог у Српској одбрамбена и не изазива никакве сукобе.
Ненад Стевандић - Фото: РТРС
Ненад СтевандићФото: РТРС

- Разумијем да се велике земље, а САД су једна од највећих, сматрају позваним да бирају ко ће бити кандидат и да одлучују о многим стварима и то је резултат позиције велике силе. Међутим, ми у Српској на цивилизицијском, демократском и европском становишту сами треба да изаберемо своје лидере - нагласио је Стевандић.

Коментаришући тврдње америчког амбасадора у БиХ Мајкла Марфија, Стевандић је нагласио да ни Додикова реторика, нити реторика било кога другог у Српској није страшна - једино ако се страшним сматра право Српске на одбрану.

- Она је у потпуности одбрамбена, не изазива никакве сукобе, није предузела ниједан ни правни, нити било који други акт који би могао бити протумачен као напад на било кога - рекао је Стевандић.

Он је истакао да је у Републици Српској највећи степен уважавања и људских, и мањинских права, и права свих народа, и да је далеко већи него у Федерацији БиХ.

- У Српској је најмањи проценат неизвршених одлука Уставног суда и највећи степен медијих слобода - рекао је Стевандић.

Амерички амбасадор у БиХ Мајкл Марфи рекао је да од предсједника Српске Милорада Додика и његових савезника долази "страшна запаљива реторика, напади на државу, настојања да се подрива БиХ и њене институције, територијални интегритет".

- Нећемо стајати по страни и мирно посматрати, нити допустити распад или насиље у овој земљи - рекао је Марфи за "Српскаинфо" и додао да је одлука о одликовању руског предсједника Владимира Путина срамота.