latinica  ћирилица
23/01/2023 |  18:56 ⇒ 20:19 | Аутор: РТРС

Будући министри добили зелено свјетло Комисије за избор Савјета министара (ВИДЕО)

Комисија за припрему избора Савјета министара дала је препоруку Представничком дому да потврди именовање министара и њихових замјеника у Савјет министара.
Савјет министара - Фото: РТРС
Савјет министараФото: РТРС

Препорука није обавезујућа за Представнички дом.

Истовремено, Градски одбор СНСД Источно Сарајево јавно се успротиво кандидатури Ненада Нешића, предсједника ДНС-а, за министра безбједности. О томе ћу сутра разговарати са предсједником СНСД-а и Републике Српске Милорадом Додиком, након чега ће се знати како ће Мирослав Вујичић, посланик у Представничком дому, гласати на сједници у сриједу на којој ће се потврђивати нови сазив Савјета министара.

Све смо ближе избору 13. сазива Савјета министара. Кандидати за министре и замјенике данас прошли пропитивање на Комисији за избор и именовање. Комисија је дала зелено свијетло Представничком дому ПС да изабере нови Савјет министара, онако како је и предложен.

- Очекујемо сједницу Представничког дома у сриједу, на којој ће, надамо се, Савјет министара бити потврђен. Оно што је ново јесте то да је ово рекордан рок у којем ће Савјет министара бити изабран и то је, по мом мишљењу, добар знак - изјавио је Предраг Кожул, предсједавајући Комисије за избор и именовање Савјета министара БиХ.

Ипак, сумња у експресан избор новог Савјета министара појавила се након противљења Градског одбора СНСД-а Источно Сарајево кандидатури Ненада Нешића за министра безбједности. Сутра ће предсједнику СНСД-а Милораду Додику у Бањалуци пренијети, како кажу, већинско размишљање народа сарајевско-романијске регије о Нешићевој кандидатури.

Неизвјесно је хоће ли за нови Савјет министара гласати посланик Мирослав Вујичић.



- У сриједу је гласање на Представничком дому за нови сазив Савјета министара. У зависности од разговора са предсједником Републике Српске, наш ће се посланик сходно ставу предсједништва Градског одбора СНСД-а Источно Сарајево одредити о гласању у ПС БиХ - каже Љубиша Ћосић, предсједник Градског одбора СНСД-а Источно Сарајево.

СНСД-је велика, демократска странка што потврђује и слободно изношење ставовава дијела страначких званичника о Ненаду Нешићу, каже СНСД-ов посланик у Представничком дому Сања Вулић. Ипак, нема дилему да ће Савјет министара бити изабран у сриједу.

- Да је по било ком питању Ненад Нешић споран, ја вјерујем да би ове провјере показале да он не треба да буде ту гдје је предложен. Када је у питању гласање у сриједу могу вам одговорно рећи да ће посланици СНСД-а подржати нови сазив и да ће бити изабран Савјет министара - истиче Вулићева.

Ненад Нешић није желио коментарисати противљење његовом именовању. На сједници Комисије јасно је дао до знања да ће као министар тражити да се отворе све скај апликације и да функција никога неће заштити од процесуирања.

Ако је судити одговорима других кандидата, нови сазив Савјета министара водиће бескомпромисну борбу против корупције, посветиће се заштити домаће производње, обновиће везе са сусједима, наставити европским путем.

Зукан Хелез, кандидат за министра одбране приоритет даје и НАТО путу о којем нема консензуса у БиХ. Каже да је то пут који је утабан и да нема повратка.

Кандидат за министра спољне трговине Сташа Кошарац поновио је да је Бук Бијела предвиђена Оквирном енергетском стратегијом коју су раније подржали бошњачки министри и да не види разлог за проблематизовање тог пројекта.

Севлид Хуртић, кандидат за министра за људска права и избјеглице најавио да ће од власти Републике Српске тражити свједочанства на тзв. босанском језику и омогућавање дјеци у оба ентитета да уче националну групу предмета на матерњем језику.

- То исто треба ријешити српској дјеци у Дрвару и Грахову која уче по уџбеници по хравтском плану и програму, треба свима обезбједити да уче своје националне групе предмета.

Парламентарна већина на нивоу БиХ тренутно има најмање 22 посланичке руке што је да у сриједу на сједници Представничког дома ПС буде потврђен избор новог сазива Савјета министара.