latinica  ћирилица
23/01/2023 |  19:36 ⇒ 20:38 | Аутор: РТРС

Цвијановић у званичној посјети Будимпешти: Захвални на политичком разумијевању (ФОТО/ВИДЕО)

Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић у званичној је посјети Мађарској. Првог дана састала се са предсједницом ове земље Каталин Новак а на дневном реду између осталог била је и европска перспектива БиХ, економска и привредна питања. Закључено је да Мађарска разумије политичку ситуацију и пријатељ је земљама Западног Балкана.
Цвијановић и Новак -
Цвијановић и Новак

Међу неколико земаља Европске уније које разумију ситуацију у БиХ и Западном Балкану је и Мађарска. Зато цијенимо њен однос и став да је дијалог рјешење, а не притисци и санкције, рекла је српски члан и предсједавајућа Предсједништва Жељка Цвијановић након званичног састанка са предсједницом Мађарске Каталин Новак. То сматра треба да разумију и остале земље Европске уније, јер је поручује стратешко опредјељење БиХ европске интеграције. Зато је каже жеља да ЕУ буде партнер као што то чини Мађарска.

- Ваш пријатељски однос се дубоко цијени и захвални смо за политичко разумјевање које показујете према цијелом нашем простору. Данасу у ЕУ не препознајемо превише оних који разумију све процесе који се дешавају на Западном Балкану. За мене дјелује тешко схавтљиво и контрапродуктивно да додијелите статус кандидата а онда позивате на санкције - нагласила је Цвијановић.

Мађарска жели да европска перспектива БиХ буде јача, каже предсједница ове земље Каталин Новак. Због политичких и економских ,али и безбједносних разлога. Процес придруживања БиХ, каже, не смије бити заустављен и нада се да од кандидатског статуса до пуноправног чланства не би требало да прође дуго времена. Западни Балкан сматра, кључ је будућности Европе.

Цвијановић и Новак (Фото: instagram.com/zeljka.cvijanovic/)

- Да ли ће Западни Балкан бити у наредним деценијама унутар или ван ЕУ, то ће умногоме да утиче и на развој ЕУ. Сматрам да је мјесто Западног Балкана унутар ЕУ и у томе Мађарска жели да има кључну улогу - рекла је предсједница Мађарске Катлин Новак.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

Разговарало се и о економским и привредним темама. Закључак је да је добра спољнотрговинска размјена између БиХ и Мађарске, која би убудуће требало да буде побољшана.

- Бројни улагачи долазе из Мађарске. Важно је нагласити одређену директну подршку нашим пољопривредницима - нагласила је Цвијановић, а Катлин је додала да добро односи могу да буду још побољшани.

Прије састанка Цвијановићева је положила вијенац на споменик Незнаног јунака. Током званичне посјете Мађарској Цвијановићева ће се састати са мађарским премијером Виктором Орбаном, у Сентандреји са његовим преосвештенством епископом будимским Лукијаном, посјетити Цркву Успења Пресвете Богородице и Српски православни музеј Епархије будимске.