latinica  ћирилица
23/01/2023 |  20:03 ⇒ 22:54 | Аутор: Агенције

Вучић: Речено је – морате да прихватите овај план, иначе ћете се суочити са три ствари (ВИДЕО)

Сви смо видјели верзије француско-њемачког плана, а он више није само њихов и о томе ћемо тек говорити, изјавио је предсједник Србије Александар Вучић у обраћању јавности.
Александар Вучић (Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ) -
Александар Вучић (Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ)

Вучић је нагласио да се плаши да "нико није желио да говори о контексту, околностима и ономе са чим се заиста Србија суочава".

- У том приједлогу није лако наћи било шта чиме бисмо било одушевљени, напротив. Велика је нервоза због промјена геополитичких околоности. Европа је дефакто у рату. Нема толерисања било каквог искакања у политичком смислу. Са друге стране, желе да "у свом дворишту", а Западни Балкан и Србија је "њихово двориште", буде онако како они хоће - поручио је Вучић.

Вучић је напоменуо да се "поставља питање шта је још допринијело ситуацији да се изађе са овако оштрим приступом и дозом хитности од стране европских званичника".

- Послије избијања украјинско-руског сукоба дошло је до проблема за Србију. Најприје јер смо на радару свима јер нисмо увели санкције Русији и због инцидената које је Курти изазивао како би испоровоцирао Србију да она реагује како би је прогласили кривом. Они желе сукоб како би се НАТО укључио, а они избјегли обавезу да формирају ЗСО - казао је он.

Навео је да су изасланици западних земаља само дошли да предоче Србији свој план, без икакве консултације.

Вучић је потом рекао да земљи нема напретка у ЕУ, али ни на другим пољима ако не сарађује у вези са новим преговарачким оквиром који су прихватиле све чланице Европске уније, а који подразумијева и прихватање чланства такозваног Косова у УН.

Говорећи о недавној посјети представника Европске уније, три највеће чланице ЕУ и представника Стејт департмента Вучић је рекао да су му рекли да мора да прихвати план.

- Речено је морате да прихватите овај план, а ако га не прихватите, јер ми сматрамо да мора да буде прихваћен, цијели преговарачки оквир, суочићете се под један - са прекидом процеса европских интеграција. Под два - суочићете са заустављањем и повлачењем инвестиција и под три - са свим свеобухватним мјерама које ће нанијети велику штету Републици Србији. И то ми је још три пута поновљено - рекао је Вучић.

"Срби су за Запад дежурни кривци"

У вријеме премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија до сада је било 287 инцидената, само у овој години 10 тешких, а посљедње је данашње рањавање Миљана Делевића који се налази у стабилном стању и желимо му брз опоравак, изјавио је Вучић.

Вучић је напоменуо да су се "странци више забринули због тога што је Рада Трајковић два сата сједила на клупици, него због напада на српски народ на Косову и Метохији.

- Срби су за Запад дежурни кривци, имајући у виду да Запад није ни желио да разумије зашто су Срби изашли на барикаде - истакао је Вучић и додао да "Приштина тражи сукоб да би Србија ушла у сукоб са НАТО и да би избјегла формирање ЗСО".

"Слиједи велика борба за Заједницу српских општина"

Вучић је поручио да слиједи велика борба за ЗСО и да је сигуран да ће на крају, пошто је, како је нагласио, видио одлучност Американаца, то у наредним мјесецима бити завршено.

- Када им кажем да мора прво да иде ЗСО, они кажу, јесте, али видите да то није реално. Не знате да ли да се ухватите за главу и напустите просторију. Никакви објективни и рационални аргументи не пролазе. Ми желимо компромис, желимо дијалог, на сваком мјесту, али је проблем у томе да једна страна може да ради шта хоће и да за то може да буде награђена - казао је Вучић.

"Када буду испоручени коначни захтјеви, о томе ће се изјаснити и народ и Народна скупштина и друге државне институције"

Вучић је нагласио да ће Србија морати да се суочи са оним што је пренесено од "велике петорке" и да се покрене разговор унутар друштва.

- Неће одустати, то је била веома тешка расправа, у цивилизованим оквирима, али изузетно тешка и напета и ја сам схватио да више нико не жели да вас чује. И знам да ћемо са тим морати да се суочимо и зато морамо да покренемо разговор унутар нашег друштва. Било би питање недјеље када би био укинут безвизни режим са ЕУ и не би било више инвестиција - рекао је Вучић.

Додао је да ће се, када буду испоручени коначни захтјеви, о томе изјаснити и народ и Народна скупштина и друге државне институције.

- Позваћемо наредних дана све представнике посланичких група и обавијестићу их о томе шта се све тражи. Пред нама је тежак период и биће нам потребно много више труда и рада, да бисмо то могли на најбољи начин да превазиђемо. Мислим да је веома важно да ми желимо мир у региону, да ми покажемо шта је то што очекујемо у будућности и да се за то боримо - навео је предсједник Србије.

"На сједници Владе Србије договорени тактички потези"

Вучић је саопштио да су на сједници Владе Србије договорени тактички потези.

- Договорили смо тактичке потезе, ко ће шта да преузме на себе, а у сваком случају сачуваћемо грађане Србије - ако је избор да на једној страни имамо санкције, а нема горих санкција од повлачења инвестиција, или ћемо са друге стране да прихватамо све одмах, што значи Косово у УН, ја сам за онај пут компромиса колико је могуће борити се. Више се не говори о међусобном признању, што значи да смо ипак нешто постигли - закључио је Вучић.

"Ја живим за државу"

Коментаришући приче о његовој оставци, Вучић је рекао да он живи за државу и да му је на првом мјесту државни интерес.

- Ја стварно не мислим да је било који човјек исувише важан за једну државу, ми смо сви смртни. Ово је, свакако, мој посљедњи мандат. Дакле, ја живим за државу и ја сам војник државе и оно што буде државни интерес у одређеном тренутку, ја ћу то да урадим - рекао је Вучић.