latinica  ћирилица
23/01/2023 |  21:38 ⇒ 21:40 | Аутор: СРНА

Отворена духовна манифестација "Светосавска недјеља" у Зворнику

У зворничком Дому омладине вечерас је почела духовна и манифестација културе "Светосавска недјеља 2023", посвећена првом српском архиепископу, светитељу, просветитељу и утемељивачу српске цркве и државе Светом Сави.
Зворник - манифестација "Светосавска недјеља 2023“ - Фото: СРНА
Зворник - манифестација "Светосавска недјеља 2023“Фото: СРНА

"Светосавску недјељу" отворио је замјеник градоначелника Зворника Бојан Ивановић, истичући да је ово духовна манифестација са које се шаљу поруке мира, љубави, уважавања и толеранције.

- Ову манифестацију треба његовати, развијати, обогаћивати и чувати, уз захвалност Српској православној цркви, Српском просвјетном и културном друштву "Просвјета" и другим субјектима који дају допринос на очувању традиције и његовање светосавских вриједности - рекао је Ивановић.

Он је додао да је програм "Светосавске недјеље" богат духовним и културним садржајима, подсјетивши да је Зворник један од ријетких градова који ову манифестацију његује и обиљежава већ 30 година.

Предсједник СПКД "Просвјета" Раде Перић нагласио је да је Свети Сава најзначајнија личност у историји српског народа, додавши да се у његову част сваке године одржава Светосавска академија, као и други садржаји у оквиру манифестације "Светосавска недјеља".

- Светог Саву требамо поштовати и изучавати. Он је наше исходиште, наша свјетлост и кад нам је било најтеже позивајући га у помоћ било нам је лакше - рекао је Перић.

У оквиру отварања ове манифестације, игуман манастира Свете Патроне Московске Ритешић код Добоја Исаија бесједио је о Светом Сави.

Он је истакао да Српска православна црква слави Светог Саву много вијекова, не само Срби, него и Руси, који Светог Саву славе два дана раније, као и грчки минеји садржавајући у себи молитословља и пјесме за сваки дан.

- Не слави само Српска црква Светог Саву, него васељенско православље - рекао је, између осталог, игуман Исаија.

У музичком дијелу ове манифестације наступио је хор Основне музичке школе "Војин Комадина" из Зворника.

У оквиру "Светосавске недјеље" сутра ће зворнички КУД "Свети Сава" одржати концерт, док ће избор спортисте града Зворника за 2022. годину бити одржан у сриједу, 25. јануара.

На Светосавској академији, у четвртак, 26. јануара, бесједиће члан Академије наука и умјетности Републике Српске Срето Танасић, док ће на дан Светог Саве у свим школама на подручју града бити обиљежена школска слава.

На манифестацији "Светосавска недјеља" наступиће и професори и ученици Средњошколског центра "Петар Кочић" и Техничко-школског центра Зворник, Основне музичке школе "Војин Комадина", те глумица Народног позоришта Републике Српске Белинда Стијак.

Српско просвјетно и културно друштво "Просвјета" је 1993. године први пут обиљежило Светог Саву у Зворнику.

Организатор "Светосавске недјеље" је Српска православна црква, град Зворник у сарадњи са СПКД "Просвјета".