latinica  ћирилица
24/01/2023 |  07:50 | Аутор: ТАНЈУГ

Италија: Ухапшен човјек који је позајмио идентитет шефу мафије

Италијанска полиција ухапсила је данас на Сицилији Андреу Бонафедеа, човјека који је позајмио свој идентитет једном од најтраженијих италијанских шефова мафије, Матеу Месини Денару, који се 30 година скривао од закона све до прошлонедјељног хапшења у Палерму.
Хапшење Денара (Фото: EPA-EFE/Igor Petyx) -
Хапшење Денара (Фото: EPA-EFE/Igor Petyx)

Захваљујући Бонафедеу, Месина Денаро је "могао да се слободно креће Италијом, да избјегава закон и да користи услуге италијанског државног здравства без откривања свог правог идентитета", наводи се у оптужници, преноси АП.

Италијански тужиоци сматрају да је Бонафеде, наводно члан Коза ностре, добио 20.000 евра од Месине Денара да купи кућу на западу Сицилије која је служила као једно од уточишта за шефа мафије.

Месина Денаро је ухапшен 16. јануара на клиници у Палерму док је примао хемотерапију, а том приликом је користио Бонафедеову личну карту на којој је била замијењена фотографија.

Полиција је након хапшења претражила и три куће у којима се шеф мафије скривао посљедњих мјесеци и пронашла рачуне из луксузних ресторана, накит и филмске плакате, измедју осталог, и из филмова "Кум" и "Џокер."

Месина Денаро је у одстуству осуђен на вишеструку доживотну робију, а сматра се да је био један од организатора серије бомбашких напада 1992. године у Италији.

У једном од њих страдао је и чувени италијански судија Ђовани Фалконе.