latinica  ћирилица
24/01/2023 |  08:11 ⇒ 10:08 | Аутор: СРНА

Од бахатих возача одузета 254 возила

Од возача, који су више пута угрозили безбједност саобраћаја на путевима Републике Српске, прошле године одузето је 254 возила, привремено или трајно, а стручњаци упозоравају да је то доказ да се многи понашају бахато за воланом због чега треба трагати за новим рјешењима како би се томе стало у крај.
Полиција Српске - Фото: РТРС
Полиција СрпскеФото: РТРС

У Министарству унутрашњих послова Републике Српске кажу да су од вишеструких повратника у чињењу најтежих прекршаја из области безбједности саобраћаја привремено одузели 169 возила, а на основу правоснажних и извршних рјешења судова трајно је одузето 85 аутомобила.

Највећи број привремено одузетих возила током прошле године евидентиран је на подручју у надлежности Полицијске управе Приједор гдје је привремено одузето 59 возила, навели су из МУП-а.

Међу најчешћим прекршајима, због којих је полиција Српске привремено одузимала аутомобиле, била је вожња под утицајем алкохола и опојних дрога, одбијање тестирања на присуство наведених супстанци у организму, као и управљање возилом прије стицања возачке дозволе и током трајања мјере забране вожње.

Вршилац дужности замјеника директора Агенције за безбједност саобраћаја Милија Радовић сматра да су бројке о одузетим возилима за само једну годину и те како велике.

- Уколико се усвоје најновије измјене Закона о основама безбједности саобраћаја у БиХ с много ригорознијим одредицама у односу на важеће, број одузетих возила само ће се додатно повећати - рекао је Радовић за Глас Српске.

Преднацртом закона о допунама Закона о основама безбједности саобраћаја који је припремило Министарство комуникација и транспорта у Савјету министара предвиђено је привремено и трајно одузимање возила од возача који у двије године буду најмање три пута правоснажно кажњени због најтежих прекршаја у саобраћају.