latinica  ћирилица
24/01/2023 |  08:45 ⇒ 10:58 | Аутор: РТРС

Анђелковић: Србија под притиском, али не смије да поклекне (ВИДЕО)

Србија је под значајним притиском, већим него у ранијим раздобљима. Не смије да уђе у отворену конфронтацију са земљама Запада, али ни да попусти, рекао је политички аналитичар Драгомир Анђелковић за РТРС.
Драгомир Анђелковић - Фото: РТРС
Драгомир АнђелковићФото: РТРС

Анђелковић је оцијенио да земље ЕУ не могу да уведу санкције Београду због непризнавања тзв. Косова јер нису ни све земље ЕУ признале самопроглашену независност.

- Док год Шпанија, Словачка и читав низ земаља чланица не признају самопроглашено Косово, не може политика санкција бити нешто иза чега стоји читава ЕУ. Овдје се прије ради о изношењу ставова појединих чланица ЕУ који би требало да паралише Београд. Зато је битно да будемо смирени, одмјерени, али да не поклекнемо - поручио је Анђелковић.

Он је нагласио да ЕУ, као ни тзв. Косово, не поштују Бриселски споразум из 2013. о формирању Заједнице српских општина на КиМ и да формирање Заједнице не подразумијева признавање самопроглашеног Косова од стране Србије.

Говорећи о резолуцији Европског парламента у којој се позива на увођење санкција предсједнику Републике Српске Милораду Додику и другим високорангираним званичницима Српске због, како је наведено, "сецесионистичке реторике и поступака у БиХ, укључујући и обиљежавање празника које је Уставни суд БиХ прогласио неуставним", Анђелковић је рекао да је то папир пун лажи и да је сама прича да Република Српска руши БиХ бесмислена, јер Српска и њено руководство подржавају Дејтонски споразум и нису пријетња БиХ.