latinica  ћирилица
24/01/2023 |  09:02 ⇒ 11:48 | Аутор: СРНА

Патријарх Порфирије отпутовао у САД

Његова светост патријарх српски Порфирије отпутовао је данас у САД, гдје ће до 5. фебруара посјетити Црквено-школску општину Светог Саве у Њујорку и Православни богословски факултет у Либетвилу, те се састати са епископима Српске православне цркве на америчком континтенту.
Патријарх Порфирије (Фото: СПЦ) -
Патријарх Порфирије (Фото: СПЦ)

У пратњи патријарха су епископ канадски Митрофан, протојереј-ставрофор Велибор Џомић и протођакон Драган Радић, саопштено је из Информативне службе СПЦ.

Патријарха Порфирија ће, док буде боравио у САД, у свим пословима епископа београдско-карловачког замјењивати епископ сремски Василије.

Планирано је да патријарх од 24. до 28. јануара посјети парохије и Црквено-школску општину Светог Саве у Њујорку, које му је Свети архијерејски синод повјерио на духовно старање све до потпуне нормализације тамошњих прилика.

Том приликом упознаће се и са процесом обнове Саборне цркве Светог Саве у Њујорку, која је изгорјела у пожару на Васкрс 2016. године.

У Њујорку ће, на празник Светог Саве, 27. јануара, патријарх Порфирије служити Свету архијерејску литургију, а потом присуствати свечаној прослави Светог Саве - патрона тамошњих православних Срба.

Током боравка у Њујорку имаће више састанака у вези са обновом богослужбеног живота православних Срба у Њујорку, као и са обновом Саборне цркве Светог Саве.

Српски патријарх ће у другом дијелу посјете, од 29. јануара до 4. фебруара, посјетити Православни богословски факултет Светог Саве у Либертивилу код Чикага, гдје ће одржати више састанака са деканом, управом, наставницима и студентима једине високошколске установе СПЦ на сјеверноамеричком континенту.

Он ће присуствовати и свечаној прослави Светог Саве у организацији наставника и студената тог факултета.

Планирано је да се Његова светост састане са надлежним епископима СПЦ на простору Сјеверне, Средње и Јужне Америке у манастиру Новој Грачаници на Трећем језеру.