latinica  ћирилица
24/01/2023 |  10:06 | Аутор: СРНА

Модиљани - велики сликар и скулптор

Амадео Клементе Модиљани /1884- 1920/, велики италијански сликар јеврејског поријекла, преминуо је 24. јануара 1920. године.
Амадео Модиљани (Фото: EPA/FILIP SINGER) -
Амадео Модиљани (Фото: EPA/FILIP SINGER)

Модиљани је као млад оболио од тифуса, а након опоравка омогућено му је да напусти школу и похађа сатове цртања и сликања у Умјетничкој академији у Ливорну.

Године 1906. Модиљани одлази у Париз гдје упознаје њемачког умјетника Меиднера који описује Модиљнија као "посљедњег правог боема".

У том периоду Модиљани израђује углавном камене скулптуре инспирисане афричком умјетношћу.

Године 1910. Модиљани упознаје чувену руску пјеснкињу Ану Ахматову, са којом је имао бурну аферу. Након тога, он упознаје Беатрис Хејстингс, младу енглеску новинарку, која му је била модел.

Модиљани у сликарству прелази на експресионистички стил портретисања. Лице и врат на сликама су издужени, линије су савијене, често се не виде зјенице у очима, усне су ситне. У тим дјелима осјећа се блага иронија.

Године 1916. Модиљани је упознао пољског пјесника Леополда Зборовског и његову жену Ану, са којима се спријатељио започевши велику серију изразито еротичних актова.

У прољеће Модиљани бјежи у Ницу, након што су Париз окупирали Нијемци. Тамо настаје највећи број његових дјела која ће касније постати најцјењенија и најскупља.

Дан након Модиљанијеве смрти, његова супруга Жана починила је самоубиство, скочивши из стана својих родитеља на петом спрату. Сахрањени су заједно на паришком гробљу.