latinica  ћирилица
24/01/2023 |  11:19 ⇒ 18:40 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Захвалност Мађарској за разумијевање питања која оптерећују БиХ и Балкан (ВИДЕО)

Предсједавајућа и српски члан Предсједништва Жељка Цвијановић састала се данас са мађарским премијером Виктором Орбаном.
Жељка Цвијановић - Виктор Орбан - Фото: РТРС
Жељка Цвијановић - Виктор ОрбанФото: РТРС

Током састанка, којем је присуствовао и министар спољних послова и трговине Петер Сијарто, оцијењено је да БиХ и Мађарска немају отворених питања и изражена нада да ће добри билатерални односи бити темељ за даље јачање привредне, као и других видова сарадње. 

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

Након састанка, Цвијановићева је изјавила за РТРС да је задовољна посјетом, изразивши захвалност Орбану и Мађарској за подршку и добре пријатељске односе.

Oна је навела да је са Орбаном разговарала о заједничким пројектима, међу којима је и пројекат подршке Владе Мађарске пољопривредницима у Републици Српској те подршка предузећима за пословање у БиХ.

Она је навела да је око 800 пољопривредника аплицирало за средства за субвенционисање приликом куповине прикључака, опреме и алата.

- Улазимо у годину у којој би требало да се гради соларна електрана у Требињу као један од симбола нашег заједничког односа, односно заједништва према енергетици, привреди и другим областима сарадње - навела је Цвијановићева.

Она је изразила захвалност Мађарској за разумијевање питања која оптерећују БиХ и читав Балкан.

- Знамо да можемо рачунати на Мађарску као пријатеља и партнера који има политичко разумијевање за ситуацију - рекла је Цвијановићева.

У оквиру посјете Мађарској, Цвијановићева се данас у Сентандреји састала са његовим преосвештенством епископом будимским Лукијаном и посјетити Цркву Успења Пресвете Богородице и Српски православни музеј Епархије будимске.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)