latinica  ћирилица
24/01/2023 |  13:57 ⇒ 14:44 | Аутор: ТАНЈУГ

Ученици у Хрватској уче да у БиХ живе само Бошњаци

Ученици четвртог разреда у 80 хрватских школа, које у настави користе уџбенике чији је издавач Профил Клетау намењен за предмет природе и друштва, уче погрешно да у БиХ не живе три конститутивна народа, већ само Бошњаци и Бошњакиње, пише данас загребачки Вечерњи лист.
Уџбеници, илустрација (Фото: EPA-EFE/FEHIM DEMIR) -
Уџбеници, илустрација (Фото: EPA-EFE/FEHIM DEMIR)

Уџбеник "Нина и Тино" потписује група аутора: Аријана Пишкулић Марјановић, Јасминка Пижтола, Лидија Прпић и Жељка Загорац.

Спорни радни уџбеник у употреби је, наводи се, од школске 2021./2022. године, а дио је серијала "Нина и Тино" који је почео да се примјењује у разредној настави за вријеме експерименталне Школе за живот.

Лист пише да, на примјер, у уџбеницима Школске књиге, као и у уџбенику “Природа, друштво и ја“ чији је издавач "Алфа" за исти разред у истом предмету ученици уче сусједне земље и природне границе не улазећи уопште у то који народи живе у којој сусједној земљи.

На пропуст упозорио лист, након што се редакцији обратио отац чији син у једној загребачкој школи учи управо по поменутом уџбенику.
Отац је позвао реакцију Вечерњег пошто је на питање учитељице одговорио тачно, а она га је исправила на начин како то погрешно пише у уџбенику.

Навођење искључиво Бошњака и Бошњакиња као становника у БиХ изазвало је реаговање и других родитеља, упозорио је отац дјетета, казавши притом да је жалосно да се тако уче дјеца у Хрватској.