latinica  ћирилица
24/01/2023 |  14:13 ⇒ 14:58 | Аутор: РТРС

Хрватска уводи нови систем наплате путарине

Нови електронски систем наплате путарине у Хрватској биће у функцији најраније крајем 2024. године, најавили су из хрватског Министарство мора, промета и инфраструктуре.
Аутопут, илустрација (Фото: EPA/Zoltan Balogh) -
Аутопут, илустрација (Фото: EPA/Zoltan Balogh)

Наиме, Хрватска је, како наводи портал Индекс, као држава чланица ЕУ обавезна је свој национални пропис који уређује подручје накнада које се наплаћују за кориштење одређених инфраструктура за возила ускладити с Директивом 2022/362 до 25. марта 2024. године. Влада је то уписала и у Национални план опоравка и отпорности (НПОО), којим је предвиђено и финансирање пројекта "Електронском система наплате путарине".

Најављују да ће се законом искључити могућност да се кориштење ауто-пута плати у готовини, што ће посљедично смањити оперативне трошкове наплате путарине.

Сва теретна возила и мотоцикли имаће обавезу кориштења уређаја у возилу за плаћање путарине. Лака возила до 3,5 тона носивости имаће могућност одабрати између кориштења уређаја у возилу за електронску наплату путарине и пријаве у систем наплате путарине за аутоматско препознавање регистарских плочица - најављује се у обрасцу.

Потпредсједник хрватске Владе и министар мора, промета и инфраструктуре Олег Бутковић већ неко вријеме најављује увођење новог, електронског система наплате путарине, за што је новац обезбијеђен у НПОО-у, а чија се вриједност процјењује на нешто више од 66 милиона евра.

- Систем ће бити бесконтактни, који се темељи на комбинацији двије савремене технологије, а наплата би требала бити преко новијег ЕНЦ уређаја и аутоматског система читања таблица, дакле у облику електронске вињете и плаћања без заустављања. Постојеће наплатне станице биће уклоњене, више неће бити рампи и великих гужви на њима. Тако би све требало бити брже. На примјер, ручна наплата има капацитет од око 200 возила по сату, а нови систем омогућује пролаз и до 3.000 возила - рекао је Бутковић у интервјуу објављеном почетком овога мјесеца у Вечерњем листу.