latinica  ћирилица
24/01/2023 |  14:48 ⇒ 14:48 | Аутор: СРНА

РиТЕ "Гацко" искључена са мреже због лошег квалитета угља усљед падавина

Рудник и термоелектрана "Гацко" искључена је са мреже због лошег квалитета угља усљед обилне кише која је пале на депонију угља, а не због његовог недостатка, рекао је Срни извршни директор за техничке послове у "Електропривреди Републике Српске" Иван Копривица.
РиТЕ Гацко - Фото: РТРС
РиТЕ ГацкоФото: РТРС

Копривица је навео да се очекује да ће се Термоелектрана "Гацко" сутра око поноћи врати на мрежу.

- Термоелектрана "Гацко" није испала због недостатка угља, него због лошег квалитета угља због огромне количине кише која је пала на угаљ који се налази на депонији - појаснио је Копривица.

Он је додао да на депонији има између 30.000 и 40.000 тона угља и да је због велике влажности лошег квалитета.

- Како смо морали да трошимо велике количине мазута за догријавање тог угља, одлучили смо да је у периоду великих вода, кад имамо довољно енергије са хидролектрана, исплативије да Термоелектрана `Гацко` заустави рад на неколико дана да ријеши друге проблеме на електрани, као што је чишћење котла - рекао је Копривица.

Он је напоменуо да се то дешава сваке године кад су периоди великих падавина.

- Угаљ је таквог квалитета да сваки проценат влаге смањује калоричну моћ угља и директно се одражава на квалитет и рад термоелектране - рекао је Копривица.

Народни посланик Листе за правду и ред Небојша Вукановић рекао је данас на конференцији за новинаре у Требињу да је Рудник и Термоелектрана Гацко престао са радом због недостатка угља, чиме је нанесена велика штета, наводећи "да се срушило јаловиште".

Он је реклао и да од управе "Електропривреде Републике Српске" очекује одговоре зашто је нестало угља, каква је штета и какве су санкције за руководство предузећа РиТЕ "Гацко".