latinica  ћирилица
24/01/2023 |  16:54 ⇒ 21:32 | Аутор: sputniknews.com

Анкара зауставила преговоре о уласку Шведске и Финске у НАТО

Преговори Турске, Шведске и Финске о чланству у НАТО-у одложени су на неодређено вријеме на захтјев Анкаре, саопштио је дипломатски извор за Спутњик.
НАТО (Фото: EPA PHOTO BELGA / BENOIT DOPPAGNE, илустрација) -
НАТО (Фото: EPA PHOTO BELGA / BENOIT DOPPAGNE, илустрација)

- На наш захтјев, трипартитни механизам између Турске, Шведске и Финске отказан је на неодређено вријеме - рекао је извор за Спутњик.

Према ријечима извора, наредни састанак у оквиру механизма требало је да се одржи у Бриселу у фебруару.

Прошле суботе је лидер данске крајње десничарске странке "Хард дил" Расмус Палудан спалио куран испред турске амбасаде у Стокхолму, након што је претходно добио дозволу шведских власти да на том мјесту одржи митинг.

Турско Министарство спољних послова саопштило је да спаљивање курана у Стокхолму указује на ниво исламофобије, расизма и дискриминације у Европи.

Такође, паљење курана осудила су и министарства спољних послова Саудијске Арабије, Кувајта и Уједињених Арапских Емирата.

Турско министарство такође је саопштило да Палуданова акција представља јасно кршење обавеза трилатералног меморандума, који је Шведска потписала, за спречавање пропаганде терористичких организација.

Финска и Шведска су у свјетлу дешавања у Украјини 18. маја прошле године предале генералном секретару НАТО захтјев за улазак у Алијансу.

Анкара је прво блокирала почетак разматрања ових пријава, али су 29. јуна Турска, Шведска и Финска потписале трилатерални безбједносни меморандум који узима у обзир све забринутости Анкаре.

Турска је повукла своје примједбе на улазак двије земље у НАТО. Према подацима од 6. октобра, 28 од 30 земаља већ је донијело позитивну одлуку о пријему ове две земље у НАТО, са изузетком Турске и Мађарске.