latinica  ћирилица
24/01/2023 |  17:54 ⇒ 17:57 | Аутор: РТРС

Никшић: Нисам учествовао у предлагању кандидата за амбасадоре, то је надлежност Предсједништва БиХ

Лидер СДП-а Нермин Никшић огласио се својој Фејсбук страници поводом информације о приједлозима за амбасадоре БиХ које је сачинио члан Предсједништва БиХ Денис Бећировић.
Нермин Никшић - Фото: РТРС
Нермин НикшићФото: РТРС

Његово саопштење преносимо у цијелости: 

Од синоћ сам затрпан порукама и позивима медија, грађана, а посебно чланица и чланова СДП-а БиХ. Разлог је објављени списак кандидата за амбасадорске позиције које је у процедуру упутио члан Предсједништва БиХ Денис Бећировић.

Интересантно је како нисам видио податке о приједлозима друга два члана Предсједништва БиХ. Нисам у прилици свима одговорити, а дужан сам дати одређена објашњења. Тим прије што сам добио низ порука, упита међу којима се могу јасно разазнати они који су добронамјерни, од оних који то нису.

Ове посљедње ћу разочарати јер ни на који начин не желим довести у питање право члана Предсједништва БиХ из реда бошњачког народа Дениса Бећировића на предлагање и именовање амбасадора.

Наиме, искључиву надлежност за именовање амбасадора има Предсједништво БиХ.

Док пишем статус видим да су поједини медији објавили о наводно хитном састанку руководства СДП-а тим поводом. Никаквог хитног састанка није било, већ раније планирана и заказана сједница Колегија око потврђивања кандидата за потпредсједника Федерације.

Наравно да сам члановима колегија одговорио на питања која су тема и овог статуса. Наша земља пролази кроз јако турбулентан период и досадашња дипломатска мрежа је показала како није у стању одговорити потребама и међународним интересима БиХ.

Желим вјеровати, а познавајући Дениса Бећировића мислим да се руководио жељом да учини најбоље за БиХ и да дипломатску мрежу подигне на виши ниво.

Као и увијек у свакој кадровској укрштеници има оних који су више или мање задовољни рјешењима.

Ја, као и већина грађана, имам свој суд, о приједлозима, али желим још једном поновити како је то надлежност чланова Предсједништва.

Да будем потпуно јасан, као предсједник СДП-а нисам учествовао у консултацијама нити приједлозима кандидата за амбасадоре.

На крају, желим јасно подвући да је јако важно да држимо фокус на коначном циљу, стабилној БиХ, чланици ЕУ и НАТО-а, земљи која се мора извући из колотечине, из блата свађа и подјела како бисмо заједно и само тако остварили овај циљ.