latinica  ћирилица
24/01/2023 |  18:22 ⇒ 18:59 | Аутор: РТРС

Конференција о дислипидемијама и атеросклеротским кардиоваскуларним болестима

Удружење за атеросклерозу и кардиоваскуларна истраживања Републике Српске у сарадњи са Удружењем кардиолога Републике Српске организује конференцију о дислипидемијама и атеросклеротским кардиоваскуларним болестима.
Конференција о дислипидемијама и атеросклеротским кардиоваскуларним болестима - Фото: РТРС
Конференција о дислипидемијама и атеросклеротским кардиоваскуларним болестимаФото: РТРС

Дводневна конференција на Медицинском факултету отворена је данас.

Основни циљ, појашњава струка, јесте окупити на једном мјесту клиничаре-истраживаче из цијеле регије, како би се током ова два дана конференције представили резутати најновијих клиничких истраживања и праксе, као и даље смјернице у лијечењу ових све учесталијих обољења.

- У сарадњи са Медицинским факултетом и уз подршку Фонда за здравство Републике Српске успјели смо да први у региону уведемо најсавременију терапију за лијечење поремећаја метаболизма масти, што за наше пацијенте значи драстично смањење ризика од новог догађаја и смањење ризика од умирања - рекла је Тамара Ковачевић Прерадовић, предсједница Удружења кардиолога Републике Српске.

Ранко Шкрбић, декан Медицинског факултета у Бањалуци истакао је да се ради о конференцији на којој је говорено о најчешћим обољењима, од којих, како наводи, 30 до 40 одсто становништва широм Европе умире.

- То наравно не искључује ни наш регион који је такође значајно погођен - јасан је Шкрбић.

Душко Вулић, координатор за превенцију кардиоваскуларних болести Републике Српске нагласио је као битност скупа чињеницу да ће током дводневног предавања проблем дислипидемије, повишене масноће у крви, бити сагледан са свих аспеката.