latinica  ћирилица
24/01/2023 |  18:52 ⇒ 20:07 | Аутор: РТРС

АНУРС: Преко научних скупова показати да се штити интегритет и просперитет Српске (ВИДЕО)

Активирање Института за историју и Института за српски језик и књижевниост при Академији наука и умјетности Републике Српске, неки су од приоритета заједничког рада, изјавио је министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Жељко Будимир током разговора с предсједником АНУРС-а Рајком Кузмановићем.
АНУРС - Фото: РТРС
АНУРСФото: РТРС

Међу приоритетима је и завршетак Енциклопедије Републике Српске, али и увођење српског језика на свим студијским програмима два јавна универзитета.

- Имамо ситуацију константне ревизије историје када је ријеч о БиХ, гдје одређене научне институције схватају цијели простор БиХ као свој, занемарујући улогу српског народа и на томе ћемо посебно обратити пажњу - рекао је Жељко Будимир, министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске.

Рајко Кузмановић, предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске истакао је важност да се преко научних скупова, монографија, књига и осталих садржаја, покаже да се штити интегритет и даљи просперитет Републике Српске.