latinica  ћирилица
24/01/2023 |  18:54 ⇒ 20:35 | Аутор: РТРС

Србија пред тешким одлукама због Космета

Због Космета, Србија је под никад већим притиском Запада, саопштио је то јавности њен предсједник Александар Вучић.
Београд (Фото: TANJUG/ VLADIMIR SPORCIC/bs) -
Београд (Фото: TANJUG/ VLADIMIR SPORCIC/bs)

Њемачко-француски план за Космет постао је преговарачки оквир за Србију, јер су га прихватиле све чланице Европске уније.

Ако Србија не прихвати план суочиће се са тешким посљедицама. Пред државом су тешке одлуке.

Све је извјесније да ће о овом питању расправљати и Скупштина Србије.

Велика "петорка" Србији није оставила много могућности избора. На састанку са Александром Вучићем одмах су тражили да Србија прихвати план. Ако га одбије, запријетили су да ће се суочити са тешким посљедицама и прекидом евроинтеграција и инвестиција.

- Суочићете се са прекидом процеса европских интеграција, са заустављањем, а затим и повлачењем инвестиција, као и са свеобухватним мјерама у политичком и економском смислу које ће нанијети велику штету Србији - рекао је Вучић.

Србија је у тешкој позицији. Јер када "петорка" говори о прекиду евроинтеграција и инвестиција, у Влади кажу, да не пријете празном пушком. Постоји могућност да хиљаде људи остану без посла, а економски ослабљена неће моћи никог да заштити.

- Ми морамо бити веома опрезни, не смијемо доћи у ту ситуацију да због неке реакције, која можда јесте оправдана на емотивном плану, ми добијемо као резултат за годину дана малу, слабу, економски девастирану Србију која неће бити у могућности да заштити нити своје грађане, нити наше сународнике било гдје у региону - додао је државни секретар у Министарству одбране Србије Немања Старовић.

Пред Србијом је почетак друге врсте преговора, сматрају дипломате. Приоритет добијају геополитичка и геостратешка питања, а једино што је могуће да гарантује мир и стабилност и затварање интереса једне и друге стране је компромисно рјешење, оцјењује бивши дипломата Зоран Миливојевић.

- У том компромису видим чињеницу да у ствари се улази у преговоре, дакле има елемената ултиматума, али ипак улазимо у преговоре, да је то коначно ултиматум не би било преговора, сасвим је јасно – било би узми или остави - каже Миливојевић.

Слиједи велика борба за Заједницу српских општина договорену још прије 10 година. Аналитичари оцјењују да је кључно инсистирати на њеном формирању прије било каквих нових преговора, и то не смије бити компензација за промјену статуса Косова.

- Никако не смијемо да прихватимо манипулативну игру да нам дају Заједницу као неку врсту новог уступка – то је стари уступак и тај уступак ми не смијемо да платимо тиме што би почели да се понашамо према Косову као да је држава - рекао је аналитичар Драгомир Анђелковић.

Позивајући на јединство, Алексадар Вучић каже да на разговорима с "петорком" ништа није потписано. У наредним данима Вучић ће разговарати са представницима парламентарних странака. Да чланство у Европској унији остаје стратешки циљ Србије, потврдио је и српски шеф дипломатије Ивица Дачић, на састанцима са европским званичницима у Бриселу.