latinica  ћирилица
24/01/2023 |  19:15 ⇒ 19:51 | Аутор: sputniknews.com

Вучевић о рањавању Делевића: То је био покушај убиства

Министар одбране Милош Вучевић објавио је данас да је обишао на Војномедицинској академији у Београду Миљана Делевића, који је рањен када је на возило у којем се налазио, пуцала специјална тзв. косовска полиција и поручио да је за њега, без дилеме, ријеч о покушају убиства.
Милош Вучевић (Фото: TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE / DARIMIR BANDA/ nr) -
Милош Вучевић (Фото: TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE / DARIMIR BANDA/ nr)

- Никакво ту није било заустављање, говорим о двојици Срба, нити њихово опирање, него покушај ликвидације. Погледајте број метака који је испаљен, погледајте њихову акцију гдје су хтјели да их сатјерају, да их сабију између бетонских блокова и возила РОСУ полиције - навео је Вучевић на друштвеним мрежама.

Он је упитао шта ради РОСУ на сјеверу КиМ-а, с обзиром на Бриселски споразум и све оне гаранције које је Београд добио од међународне заједнице.

- Али нико не пушта сузу за Србима и то је нешто на шта, нажалост, морамо да свикнемо. Није емотивно лако прихватити, али је нажалост наша политичка реалност. Нико не жали ни за Стефаном, ни за Милошем. Нико не жали ни за момцима који су једва спасили главу јуче. То је сурова политичка реалност која нас окружује. Не данас, не од јуче, већ дуго година - оцијенио је он.

Вучевић је захвалио људима из болнице у Краљеву који су први пружили здравствену помоћ рањеном Делавићу и ВМА и поручио да вјерује да ће се он добро опоравити, да ће што прије бити међу својима.

- Надам се да ће моћи мирно да настави да живи на КиМ-у. За мене нема дилеме, то је био покушај убиства. Наставља се терор над Србима на Космету. Наравно, они послије измишљају да постоје бројне кривичне пријаве, криминализују свакога ко је Србин, посебно на сјеверу Косова и Метохије. Опробана матрица, сценарио који је одавно написан, нешто што можете стварно да видите - навео је Вучевић.

Вучевић је у одвојеној објави на друштвеној мрежи нагласио да је најважније да је један људски живот спасен и продужен на, како је рекао, "понос свих нас, на понос Министарства одбране, рекао бих цијеле државе Србије".

Директор канцеларије за КиМ Петар Петковић саопштио је у понедјељак да су припадници тзв. специјалне косовске полиције пуцали на возило у којем су се налазила два Србина, и да је том приликом рањен Миљан Д, а да је његов сувозач Душан С. прошао без повреда, док је читав аутомобил изрешетан.

Инцидент се, како је навео, догодио код нелегалног пункта на Бистричком мосту на магистралном путу Косовска Митровица-Лепосавић.