latinica  ћирилица
24/01/2023 |  20:27 ⇒ 20:31 | Аутор: sputniknews.com

Шведски премијер: Надамо се повратку на дијалог са Турском о уласку у НАТО

Шведска се нада повратку на радни дијалог са турском страном по питању чланства у НАТО-у, изјавио је шведски премијер Улф Кристерсон након погоршања односа између Стокхолма и Анкаре.
Улф Кристерсон (Фото: EPA-EFE/Pontus Lundahl SWEDEN OUT) -
Улф Кристерсон (Фото: EPA-EFE/Pontus Lundahl SWEDEN OUT)

- Желим да се поново вратим на радни дијалог. Желим да позовем на смиреност у овом процесу. Шведска, Финска и Турска су закључиле трилатерални споразум. Све иде добро. Али јасно је да нам се не свиђа све исто - рекао је Кристерсон на конференцији за штампу.

Премијер је додао да не смара да је предсједник Турске "затворио врата" по питању чланства земље у НАТО-у.

Односи између Шведске и Турске погоршали су се након што је лидер данске крајње десничарске партије "Хард лајн" Расмус Палудан спалио куран.

Након тога, турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган рекао је да Шведска не треба да рачуна на турску подршку за чланство у НАТО-у.

Кристерсон је раније осудио паљење курана, назвавши то неприхватљивим чином непоштовања, али је напоменуо да закон није прекршен.

Финска и Шведска су у свјетлу дешавања у Украјини 18. маја прошле године предале генералном секретару НАТО захтјев за улазак у Алијансу.

Анкара је прво блокирала почетак разматрања ових пријава, али су 29. јуна Турска, Шведска и Финска потписале трилатерални безбједносни меморандум који узима у обзир све забринутости Анкаре.