latinica  ћирилица
24/01/2023 |  20:55 ⇒ 20:56 | Аутор: СРНА

Минић: Производња хране има приоритет, повећан број корисника подстицаја

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић изјавио је вечерас да производња хране има приоритет у Српској и при расподјели рекордног аграрног буџета од 180 милиона КМ за ову годину ишло се на повећање броја корисника подстицајних средстава.
Саво Минић - Фото: РТРС
Саво МинићФото: РТРС

Минић је најавио да ће у наредних седам до десет дана бити објављен правилник о подстицајима.

- Када је ријеч о доњим лимитима, у приоритет смо ставили све наше пољопривредне произвођаче који живе изнад 600 метара надморске висине и они ће имати 10 одсто више и када је у питању и капитална улагања и све оно што прописује правилник - рекао је Минић за АТВ.

Говорећи о горњим лимитима, Минић је навео да је направљен приједлог да сви они који се воде као некомерцијални да за њих лимит буде 50.000 КМ, за комерцијалне 100.000 КМ, а за оне који су регистровани као ДОО који производе тржишне вишкове планирано је да тај лимит буде подигнут на 200.000 КМ.

Минић је навео да је циљ и код горњих и доњих лимита да се повећа број корисника подстицајних средстава Владе Српске, да се задрже људи на селу, да могу опстати у својој производњи, а ови лимити од 200.000 КМ да се не кочи замајац развоја пољопривреде у Српској.

Он је навео да ће, према прогнозама, бити од 6.000 до 8.000 више корисника средстава, што ће бити неких око 30.000, што је повећање више од 25 одсто.

Када је ријеч о нафти, Минић је рекао да је планирано да тај подстицај буде 0,75 КМ по литру горива, а био је 0,50 КМ.

Он је рекао да је у прошлој години за нафту било издвојено око осам милиона КМ, а док ће ове године бити 13 милиона КМ.

- Настојали смо да пратимо како да добијемо што већу ефективност тих средстава и да на тај начин имамо сигурну производњу у Републици Српској. Надам се да ће ово бити стабилна година зато што имамо довољно средстава да испратимо све нужне потребе - рекао је Минић.

Он је истакао да је на једној од сједница Владе Републике Српске разговарано је и о томе да се максимално прилагоди динамика исплате подстицајних средстава.

- Планирамо у овој години ићи са законским рјешењима када је ријеч закон о пољопривреди и подстицајима, што ће сигурно дати један основ нашим попољприведним произвођачима да се појаве пред кредиторима и другим међунардоним организацијама, гдје ће тачно знати да ће постојати одређене субвенције и подстицаји из којих ће моћи да сервисирају кредитне обавезе или да покривају дио улагања - рекао је Минић.