latinica  ћирилица
25/01/2023 |  07:57 ⇒ 08:39 | Аутор: РТС

Хаварија у Колубари због клизишта

У копу Колубара дошло је до хаварије када је клизиште зауставило рад једног багера.
Колубара хаварија (фото:TANJUG/ MRE/ ALEKSANDRA LAZAROV ĐURIĆ/bs) -
Колубара хаварија (фото:TANJUG/ MRE/ ALEKSANDRA LAZAROV ĐURIĆ/bs)

Министарка рударства и енергетике Србије Дубравка Ђедовић послије обиласка копа истакла је да неће бити угрожено снабдијевање струјом Лазаревца и околних мјеста. Трафо станица није угрожена, али треба наставити да се нагледа да и она не буде угрожена, рекла је Ђедовићева.

У Рударском басену Колубара ноћас је дошло до хаварије на пољу Е у којој није било повријеђених, нити већег оштећења на опреми, изјавила је Ђедовићева након обиласка копа.

- Дошло је до хаварије у РБ Колубара, клизишта које је зауставило рад једног багера, који је значајан за ово источно поље (Е) и хтјела сам да се увјерим да нема већег оштећења на опреми. Нико није повријеђен и најважније је да су ту већ људи који санирају ситуацију - рекла је Ђедовићева у изјави достављеној Танјугу.

Хаварија у Колубари због клизишта (Фото: MRE/ ALEKSANDRA LAZAROV ĐURIĆ/bs)

Истакла је да неће бити угрожено снабдијевање струјом, као ни топлотном енергијом за становнике Лазаревца и околних мјеста.

- Трафо станица није угрожена, али треба наставити да се нагледа да и она не буде угрожена. Али, она само напаја копове, то јесте не напаја околна места, ни мања, нити већа. Има довољно угља на депонијама за снабдијевање топлане која грије Лазаревац - рекла је Ђедовићева.

Каже да је, ипак, брине то што је прозводња угља у Колубари 30 одсто нижа у посљедње двије недеље и да ће због ове хаварије бити још нижа.

- Морамо да радимо на већим количинама депонија угаља, то јест, залихама угља да не би наш енергетски систем и снабдијевање грађана електричном енергијом дошли у питање. Из папира и извјештаја се неке ствари не могу видјети и зато сам ту вечерас да се увјерим да су ствари под контролом - дошло је до хаварије, али није угрожено ни снабдијевање струјом околних мјеста, а ни гријање - закључила је Ђедовићева.