latinica  ћирилица
25/01/2023 |  09:06 ⇒ 09:08 | Аутор: Б92

Мајкрософт престаје да продаје лиценце за Windows 10

Мајкрософт је објавио да престаје са продајом лиценци за Windows 10 од 1. фебруара ове године.
Мајкрософт (Фото: EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN) -
Мајкрософт (Фото: EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN)

То је објављено на страницама свих верзија Windowsa 10 у Microsoft Storeu, гдје компанија упозорава да је посљедњи дан када се могу купити лиценце 31. јануар.

Другим ријечима, ово се односи на све верзије Windows 10 система које су тренутно доступне, укључујући Хоме, Professional и Workstation.

- 31. јануар 2023. биће посљедњи дан када се преузимање система Windows 10 нуди у продаји. Windows 10 остаће подржан са безбједносним ажурирањима која помажу у заштити вашег рачунара од вируса, шпијунског софтвера и другог злонамјерног софтвера до 14. октобра 2025. године - кажу из компаније.

С друге стране, куповина лиценци (key) за Windows 10 и даље ће заправо бити могућа јер ће лиценце и даље бити доступне код других онлине продаваца, што значи да се престанак продаје лиценци Windowsа 10 односи само за куповину у Мајкрософтовој продавници апликација.

Windows 10, који након 1. фебруара купите код других продаваца, биће потпуно функционалан и имаће пуну подршку до 2025. године, мада је за очекивати да ће ажурирања бити све мања како вријеме буде пролазило.

Мајкрософт све карте баца на Windows 11, а у тишини ради на сљедећој великој верзији (Windows 12?) која би могла бити представљена за двије године.