latinica  ћирилица
25/01/2023 |  09:10 ⇒ 09:17 | Аутор: РТС

Гујон: Косово и Метохија није само територија, то је оно што повезује Србе

"Солидарност за Косово" донирала је медицинске апарате и опрему породилиштима у Косовској Митровици, Грачаници и Пасјану.
Арно Гујон - Фото: СРНА
Арно ГујонФото: СРНА

Крајем јануара, због славе Свети Сава, чланови дијаспоре организује бројне скупове и хуманитарне акције у државама у којима живе и раде, а све са циљем да одрже контакт са земљацима, али и да помогну најугроженијима у матици. Тако ће бити и овога пута.

Три породилишта на Косову и Метохији, у Косовској Митровици, Грачаници и Пасјану јуче су добила медицинску опрему вриједну 110.000 евра. Донација је резултат активности хумантарне организације "Солидарност за Косово", коју води Арно Гујон.

Гујон, који је и директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону при Министарству спољних послова, рекао је за РТС да је ове године фокус на помоћи бебама, јер, како каже, свака рођена беба на КиМ значи једну побједу.

- Јуче смо испоручили разну здравствену опрему, стерилизаторе, гријаче за бебе, кревете. Наш циљ је да помогнемо енклавама на КиМ - рекао је Гујон.

Поновио је да је ситуација на КиМ тешка и да много тога недостаје, али да "морамо да помогнемо и дамо подстрек, кроз један трактор, стадо оваца, реновирање школа".

Људи који учествују у хуманитарном раду, а то је 12.000 француских донатора, виде да се људи боре, да је према њима велика неправда која траје годинама, рекао је Гујон.

- Период који је пред нама је веома тежак, слушао сам предсједника Србије Александра Вучића прије два дана, али свако од нас треба да види како може да помогне у тој борби, јер се та борба води на политичком новоу и ту треба да будемо јединствени, али борба се води и хуманитарном и културном нивоу - рекао је Гујон.

Свако од нас, истиче, може да да допринос, ако ништа друго, "свако од нас може да носи Косово у срцу".

- Прошле године сам био сам у Чикагу и упознао Србе који су тамо деценијама. Они не знају српски, али се изјашњавају као Срби због косовског завјета, они су свјесни да су повезани са Србијом преко те нити која траје вијековима - испричао је Гујон.

Косово и Метохија није само територија, то је оно што повезује Србе и географски гдје год живе од Америке до Аустралије и то нико не може да нам одузме, указао је Гујон.

Гујон сутра путује у Темишвар, гдје ће присутвовати обиљежавању славе Свети Сава у гиманзији "Доситеј Обрадовић".

- Носимо поклоне за све ђаке који уче на српском у Румунији, идемо да подијелимо уџбенике, дидактички материјал - рекао је Гујон.

Срби у Румунији су, каже, веома интегрисани и изузетно поносни што су Срби и ту је одлична сарадња.

- Ми ћемо у наредном периоду да наставимо са нашим програмима за помоћ у учењу и српског језика и око учења културе и традиције српског народа за све припаднике Срба из региона и из дијаспоре - рекао је Гујон.

Према посљедњем попису у Румунији живи око 12.000 Срба и они одржавају добре односе са Србијом.

Управа на чијем челу је Гујон у претходне двије године отворила је 23 допунске школе српског језика у свијету. Недавно је опремљена учионица за српску дјецу и у Сиднеју.