latinica  ћирилица
25/01/2023 |  09:34 ⇒ 11:00 | Аутор: РТС

Екстремнa хладноћa у Авганистану, преминуло више од 150 људи

Најмање 157 људи преминуло је од посљедица изузетно ниских температура у Авганистану, навели су тамошњи званичници. Број преминулих се удвостручио за мање од нједељу дана, пише Си-Ен-Ен, а преноси РТС.
Авганистан (Фото:  EPA-EFE/STRINGER) -
Авганистан (Фото: EPA-EFE/STRINGER)

Авганистан је задесила једна од најхладнијих зима, са температурама од чак минус 28 степени Целзијуса - далеко испод националног просјека који се креће у распону од 0 и пет степени за ово доба године, преноси Си-Ен-Ен.

Посљедице хладноће погоршавају ограничена количина хуманитарне помоћи која се дистрибуира у земљи, након забране талибана за раднице невладиних организација.

Канцеларија Уједињених нација за координацију хуманитарних послова објавила је на Твитеру да испоручује помоћ попут ћебади, гријалица и обезбјеђује склоништа за око 565.700 људи, док су потребе много веће.

Око 70.000 грла стоке се такође смрзло широм земље, рекао је за Си-Ен-Ен портпарол талибанског Министарства за управљање катастрофама Шафиулах Рахими.

Процјењује се да је за 28,3 милиона људи, око двије трећине становништва Авганистана, потребно обезбиједити хитну хуманитарну помоћ, упозорава се у извјештају УНОЦХА.

Најмање шест великих страних хуманитарних организација обуставило је своје операције у Авганистану од децембра, када су талибани наредили да жене које раде за њих престану да долазе на посао, или ризикују да им се одузму дозволе.