latinica  ћирилица
25/01/2023 |  09:48 ⇒ 09:50 | Аутор: sputniknews.com

Песков открио: Путин неколико година није разговарао са Зеленским

Предсједник Русије Владимир Путин није разговарао са украјинским лидером Володимиром Зеленским у посљедњих неколико година, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков за Спутњик.
Дмитриј Песков (фото:EPA-EFE/VALERIY SHARIFULIN/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT) -
Дмитриј Песков (фото:EPA-EFE/VALERIY SHARIFULIN/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT)

Упитан да ли је тачно да Путин већ неколико година није имао ни личне ни телефонске контакте са Зеленским, Песков је кратко одговорио: "Тако је".

Путин и Зеленски посљедњи пут су се срели 2019. године на самиту у "нормандијском формату" који је одржан у Паризу.

Тада је руски лидер одржао билатералне састанке са свим учесницима самита: Зеленским, лидером Француске Емануелом Макроном и тадашњом њемачком канцеларком Ангелом Меркел.

Како се наводи на сајту Кремља, након тог састанка Путин је неколико пута разговарао телефоном са украјинским предсједником – у фебруару и јулу 2020. године. Након тога није било саопштења о било каквим контактима између двојице лидера.

Крајем 2021. године Кремљ је саопштио да нема посебних изгледа за састанак Путина и Зеленског због поступака Кијева и потешкоћа у комуникацији са украјинским предсгедником.

Зеленски је неосновано оптуживао Русију да учествује у сукобу у Донбасу, а такође је одбијао да поштује Минске споразуме.