latinica  ћирилица
25/01/2023 |  10:12 ⇒ 12:11 | Аутор: ТАНЈУГ

ЕПС: Нема повријеђених ни велике штете у РБ Колубара, сигурно снабдијевање електричном енергијом

На источном дијелу површинског копа Поље "Е" у уторак поподне дошло је до активације постојећег клизишта и тренутно је заустављена производња багера "глодар 7" који ради на откопавању угља на БТУ систему (багер-трака-утовар), саопштила је Електропривреда Србије.
Колубара - хаварија (фото:ТANJUG/ MRE/ ALEKSANDRA LAZAROV ĐURIĆ/bs) -
Колубара - хаварија (фото:ТANJUG/ MRE/ ALEKSANDRA LAZAROV ĐURIĆ/bs)

Како је наведено, стабилан је рад капацитета ЕПС-а и сигурно је снабдијевање грађана и привреде.

Екипе за санацију изашле су на терен у најкраћем року, а производња угља у Огранку РБ "Колубара" није угрожена.

Нема повријеђених радника, нити утицаја на снабдијевање електричном енергијом насеља у зони рударских радова, наводе из ЕПС-а.

У току су радови на терену, а очекује се да ће багер, након склањања земље која је дјелимично затрпала једну спољну гусјеницу багера "глодара 7", бити транспортован на локацију гдје ће у наредних десетак дана бити урађени већ раније планирани превентивни машински радови.

Такође, биће појачан рад багера "глодар 8", а у петак ће се укључити и "глодар 2" како би се надокнадиле количине угља које копа "глодар 7".

Рад свих производних капацитета Електропривреде Србије је стабилан, а на депонијама термоелектрана ЕПС-а има 1,48 милиона тона угља, што је за 5,4 одсто више од плана и депоније су потпуно спремне.

Снабдијевање грађана и привреде електричном енергијом је сигурно, а током јануара ЕПС је извезао електричне енергије у вриједности 12,4 милиона евра.

И наредних дана биће настављен извоз електричне енергије и то од седам до 10 милиона киловат-сати (7 -10 ГWх) дневно, наведено је у саопштењу.