latinica  ћирилица
25/01/2023 |  11:03 ⇒ 15:54 | Аутор: РТРС

У Српској ухапшено шест особа због сумње на дјечију порнографију

У оквиру акције Министарства унутрашњих послова Српске "Карика 22" на подручју Републике Српске ухапшено је шест особа, због сумње на дјечију порнографију, наводи се у саопштењу МУП-а.
Педофилија (Фото: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH/илустрација) -
Педофилија (Фото: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH/илустрација)

Полицијски службеници Одјељења за високотехнолошки криминалитет Управе криминалистичке полиције Министарства унутрашњих послова Републике Српске су јуче, у оквиру акције кодног назива "Карика 2022", лишили слободе шест лица иницијала Е.Ђ, М.Ђ, С.Ш, К.К, М.П и П.Г.

РТРС незванично сазнаје да су ухапшени Ени Ђукић, Младен Ђокић, Слободан Штукељић, Кадир Кајтезовић, Милисав Павловић и Перо Голић.

Лица су лишена слободе због сумње да су починила кривична дјела искориштавање компјутерске мреже или комуникације другим техничким средствима за извршење кривичних дјела сексуалног злостављања или искориштавања дјетета, искориштавање дјеце за порнографију и упознавање дјеце са порнографијом.

На основу наредби Основног суда у Бијељини, а под надзором Окружног јавног тужилаштва у Бијељини, на седам локација је извршен претрес кућа и помоћних објеката које су користила осумњичена лица, а којом приликом су пронађени и одузети мобилни телефони, уређаји за похрањивање дигиталних података, СИМ и меморијске картице, као и други докази који се доводе у везу са извршењем кривичних дјела.

Лица се сумњиче да су у протеклом временском периоду путем друштвених мрежа врбовала дјецу, затим их наводили на израду садржаја дјечије порнографије, те их упознавали са порнографијом шаљући им фотографски и видео материјал порнографског садржаја. Такође, сумњиче се да су покушавала договорити састанке са дјецом ради вршења обљубе.

Ухапшени су предати у Окружно јавно тужилаштво у Бијељини уз Извјештај о почињемом крвичином дјелу.

Наведена акција спроведена је у сарадњи са полицијским службеницима полицијских управа Бијељина, Бања Лука, Зворник, Добој, Приједор и полицијским службеницима Министарства унутрашњих послова Средње-босанског кантона, ПУ Травник.