latinica  ћирилица
25/01/2023 |  11:24 ⇒ 13:31 | Аутор: СРНА

Калабухов: Отварањем канцалерије у Бањалуци сарадња ће бити унапријеђена

Амбасадор Русије у БиХ Игор Калабухов истакао је да његова земља веома цијени сарадњу са Републиком Српском и да ће додатно бити унапријеђена отварањем канцеларије руске Амбасаде у Бањалуци.
Игор Калабухов - Фото: РТРС
Игор КалабуховФото: РТРС

- Веома је важно што заједнички реализујемо стратешке, односно економске и пројекте у области културе и образовања - рекао је Калабухов синоћ у Српцу гдје је у манастиру Осовица присуствовао редовној годишњој сједници Скупштине Императорског православног палестинског друштва - одјељења у Републици Српској.

Он је рекао да подржава рад ИППД-а које активно ради на очувању православља више од стотину година, као и одбрани традиционалних вриједности које вијековима баштине руски и српски народ, саопштено је из Удружења.

- Хвала вам на подршци Русији у међународној арени. Желио бих да нагласим потребу за уједињујућим иницијативама, с циљем јачања климе толеранције, сарадње и међународног разумијевања државотворних народа у БиХ - рекао је Калабухов, пренијевши поздраве у име Министарства спољних послова Русије.

Он је подсјетио да је Русија гарант Дејтонског мировног споразума и да све у БиХ мора бити резултат договора политичких снага и појединаца.

Говорећи о дешавањима у Украјини, Калабухов је рекао да је јасно да то није рат локалног карактера.

- Свједоци смо врло интересантних историјских догађаја и оно што се дешава у Украјини није неки локални конфликт, већ егизистенцијална битка, јер је циљ Запада да елиминише Русију - тврди Калабухов.

Предсједник Одјељења ИППД у Републици Српској Миладин Митровић рекао је да ово друштво, сагласно својим одредбама, наставља рад усмерен на очување цивилизацијских тековина и вриједности које проповиједа православна вјера.

- Један од приоритетних задатака остаје чвршће повезивање српског и руског народа у свим сверама друштвеног живота. Вишегодишња сарадња нашег удружења са партнерима из Русије у науци, образовању, економији, култури и другим областима све је видљивија у Републици Српској - рекао је Митровић.

Он је подсјетио да Друштво жели допринијети очувању и јачању веза Српске и Србије, као и јачања нацоналног идентитета српског народа.