latinica  ћирилица
25/01/2023 |  11:28 ⇒ 11:29 | Аутор: Агенције

Петковић: Куртијеви екстремисти једина пријетња миру

Једина пријетња миру на Косову и Метохији су екстремисти који инспирисани шовинистичком политиком премијера привременим приштинских институција Аљбина Куртија готово свакодневно нападају и застрашују српски народ, оцијенио је директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић.
Петар Петковић (Фото: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ) -
Петар Петковић (Фото: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ)

Петковић је истакао да је бесрамна лаж коју је изрекла предсједник самопроглашеног Косова Вјоса Османи да предсједник Србије Александар Вучић и Срби на Косову и Метохији на било који начин дестабилизију прилике на терену, јер чињенице говоре управо супротно.

Он је истакао да су Курти и његови адвокати попут Османијеве спремни да изазову сукобе ширих размјера, само да не би морали да испуне обавезе које се тичу формирања Заједнице српских општина.

- Али агресивна и ратоборна природа Куртијеве политике не може се камуфлирати дезинформацијама и неоснованим нападима на Србију и њеног председника - рекао је Петковић.

Према његовим ријечима, Османијева може да покушава да недовољно информисаној западној јавности продаје бајке о Србима као пријетњи, али у политичким и дипломатским круговима је веома добро препознато ко свакодневно настоји да поново распали балканско буре барута.

Он је подсјетио да се од почетка године догодило десет напада на Србе на Косову и Метохији, укључујући нападе из ватреног оружја на дјецу и голоруке цивиле, што потпуно разголићује лажи Османијеве о наводном смањењу броја етнички мотивисаних инцидената.

- Истина је заправо да на делу имамо експлозију насиља какво није виђено годинама уназад и то сведочи о паничној потреби Приштине да Србију увуче у сукобе са НАТО, како би онда имала изговор за наставак неиспуњавања обавеза преузетих Бриселским споразумом - оцијенио је Петковић.

Петковић је навео да је "Вучић, као искрен и досљедан чувар стабилности региона, природно опсесивна мета за нападе Куртијевог ратнохушкачког режима", истакавши да се Приштина највише плаши мира.

Предсједник самопроглашеног Косова Вјоса Османи је рекла за италијански лист "Коријере дела сера" да је Србија одговорна за тензије на сјеверу Косова, да је Вучић "подржавао и наоружава српске банде" на сјеверу Косова, да је међунационалних инцидената све мање као и да се Срби на сјеверу плаше "српских банди, које им улазе у куће и пријете дјеци".