latinica  ћирилица
25/01/2023 |  11:37 ⇒ 14:15 | Аутор: РТРС

Ђокић: Обновљиви извори енергије фокус дјеловања у наредном периоду

Промјена структуре енергетског сектора и улагање у обновиљиве изворе енергије, те сарадња земаља региона по овом питању биће фокус дјеловања у наредном периоду, рекао је Петар Ђокић, министар енергетике и рударства Републике Српске.
Петар Ђокић - Фото: РТРС
Петар ЂокићФото: РТРС

Ђокић је за Балкан Солар Самит рекао да је то важан догађај, који окупља цијели регион и представља добру прилику и мјесто за размјену знања, искустава и праксе, као и промоцију и афирмацију енергетских политика Републике Српске и региона.

- Увјерен сам да ће конференција дати конкретне одговоре на многобројна питања и недоумице, као и квалитетне закључке који ће нам бити путоказ ка остварењу зацртаних циљева - истиче Ђокић.

Ђокић каже да ће земље региона морати да промијене структуру свог енергетског сектора, који ће добити више обновљивих извора енергије, као и да боље сарађују у овим питањима.

- Стога је улагање у овај потенцијал и кориштење ових извора енергије од кључног значаја у постизању циљева које смо дефинисали нашим стратешким и законским прописима и обавезама дефинисаним Уговором о Енергетској заједници - каже Ђокић.

Влада Републике Српске успјела је, додаје, да овај сектор представи као подручје у коме лежи велики капацитет за развој нових пројеката и, самим тим, већи прилив новца у привреду.

- То су приоритетна подручја на којима се базира наш даљи развој и која улијевају наду у један далеко квалитетнији и бољи живот наших грађана, а од ефеката тих инвестиција ће велику корист имати сви. Искрено вјерујем да је будућност Републике Српске у развоју сектора обновљивих извора енергије, па и соларне енергије, веома свијетла - каже Ђокић.

Овај самит, који је посвећен соларној индустрији и соларној енергији, се одржава 9. и 10. фебруара у Бањалуци, у Банском двору, а окупиће водеће регионалне стручњаке из ове области.

Стручњаци ће током панела и предавања представницима бизнис сектора и инвеститорима приближити бенефите соларних електрана, те будуће перспективе и најновије трендове у овом сегменту.

Конференција се организује под покровитељством Министарства енергетике и рударства Републике Српске и Министарства спољне трговине и економских односа БиХ.

Говорећи о активностима које ресорно министарство предузима у афирмацији кориштења соларне енергије и изградње соларних електрана, Ђокић истиче као најважније доношење законског оквира који омогућава афирмацију овог ресурса и његово стављање у функцију развоја наше земље.

Уведена је и категорија купац-произвођач и категорија заједница обновљиве енергије, са циљем повећања броја произвођача електричне енергије првенствено за властите потребе.

Све наведено ће, каже министар Ђокић, знатно утицати на повећање изградње објеката ове врсте и повећање удјела тзв. "зелене" енергије у укупној производњи електричне енергије у Републици Српској.

Ђокић је рекао да је примјена мјера енергетске ефикасности изузетно важан сегмент у обезбеђењу одрживости наше привреде и да има вишеструке користи.

Све одговоре у вези градњи соларних електрана и других занимљивих тема из ове области заинтересовани имају прилику чути управо на овом самиту.