latinica  ћирилица
25/01/2023 |  12:50 ⇒ 16:18 | Аутор: sputniknews.com

Руска амбасада у Њемачкој: Одлука Берлина о слању тенкова Украјини – изузетно опасна

Одлука Берлина да испоручи Кијеву тенкове "леопард 2" изузетно је опасна, саопштила је руска амбасада у Њемачкој.
Руска амбасада у Њемачкој (Фото: EPA-EFE/FILIP SINGER) -
Руска амбасада у Њемачкој (Фото: EPA-EFE/FILIP SINGER)

- Та изузетно опасна одлука подиже сукоб на нови ниво конфронтације и противрјечи изјавама њемачких политичара о томе да Њемачка не жели да се укључује у то. Нажалост, то се изнова и изнова дешава - изјавио је амбасадор Русије у Берлину Сергеј Нечајев.

Како је прецизирао, одлука Берлина да испоручи Кијеву тенкове значи "коначно одбијање Њемачке да призна историјску одговорност пред руским народом за страшне злочине нациста током Другог свјетског рата који немају рок трајања и заборављање тешког пута послијератног помирења Руса и Нијемаца".

Нечајев је констатовао да ће, уз одобрење руководства Њемачке, борбени тенкови са њемачким крстовима поново бити послати на "источни фронт", што неминовно води страдању не само руских војника, него и цивилног становништва.

- Берлин је донио ову одлуку у дане 80-годишњице пробијања блокаде Лењинграда у којој је погинуло на стотине хиљада совјетских грађана. Она уништава остатке међусобног повјерења, наноси непоправљиву штету руско-њемачким односима који су ионако у жалосном стању, те доводи у питање могућност њихове нормализације у догледно вријеме - закључио је амбасадор.

Раније је саопштено да је Њемачка донијела одлуку да пошаље Украјини 14 тенкова "леопард 2".

Наиме, циљ Берлина је да испоручи Украјини два тенковска батаљона тенкова "леопард 2", а чета од 14 тенкова је први корак.

Поред тога, и други европски партнери ће испоручити Кијеву тенкове "леопард 2". Њемачка намјерава да изда дозволу за извоз тенкова "леопард 2" у Украјину земљама које планирају да их испоруче из својих залиха.