latinica  ћирилица
25/01/2023 |  12:57 ⇒ 13:06 | Аутор: РТРС

Стота премијера у историји Студентског позоришта

Четрдесет седма сезона Бањалучког студентског позоришта носиће назив "Стотка" и биће у знаку реализације стоте премијере у историји Студентског позоришта.
Бањалучко студентско позорште - Фото: СРНА
Бањалучко студентско позорштеФото: СРНА

- За јубиларну представу одабрана је представа "Тврђава" према мотивима роману Мехмеда Меше Селимовића, а у режији Андреа Бенаље из Италије. Прва представа која ће бити изведена у новој сезони, је култна комедија Студентског позоришта "Прљави веш", ауторски пројекат Александра Пејаковића и чланова Студентског позоришта -  рекла је директорка Бањалучког студентског позоришта Сања Војводић.

Како она додаје, поред редовног репертоара БСП-а своје учешће имаће и поетско-музички студио "Џеп", гдје ће и ове године уредник програма да буде пјесник и музичар Небојша Курузовић, као и АКТ "Алија Сиротановић" са изузетно популарним сатиричним скечевима.

Цијена карата у 47. сезони Студентског позоришта износиће 10 конвертибилних марака за професионалне и 2 конвертибилне марке за амтерске представе, док ће појединачка студентска карта за све садржаје да кошта 2 конвертиблине марке.

Као и у протеклим сезонама бесплатан улаз ће да имају средњошколци, пензионери, али и студенти који искључиво организовано долазе на представе у Подрум сцену у Господску улицу. Када су упитању гостовања, очекујемо да се ове године, након попуштања епидемиолошких мјера одазовемо позивима наших пријатеља из Калифорније и Сибира.

Четрдесет и седма сезоне биће свакако прије свега у знаку међународног фестивала студентских позоришта Кестенбург, али и у реализацији првог Ликота Феста, као успомене на идејној творца Студентског позоришта Боснимира, раније Живомира Личанина Ликоту.

Директор фестивала "Кестенбург" Александар Пејаковић каже како ће пето издање међународног фестивала студентских позоришта "Кестенбург" бити одржано од 19. фебруара до 19. јуна 2023. године уз учешће глумаца са шест континената.

Фестивал ће бити отворен ревијалном хокејашком утакмицом између Звезде и Партизана у леденој дворани "Пионир" у Београду, а свечано затварање фестивала планирано је да буде одржано у сали Арт биоскопа Банског двора у Бањој Луци. Први долазак студената глуме у Бању Луку очекује се у марту, а посљедњи у јуну мјесецу како би у потпуности биле поштоване све епидемиолошке мјере на граничним прелазима које призилазе из билатералних односа Босне и Херцеговине и земља из којих учесници фестивала долазе.