latinica  ћирилица
25/01/2023 |  13:26 ⇒ 13:27 | Аутор: sputniknews.com

Захарова поручује Европи: Пробудите се из летаргичног сна

Неопходно је да се Европа по хитном поступку пробуди из летаргичног сна и да се сјети како су бенефиције од претходна два рата имале САД, као и да не би требало да нагазе на исте грабуље, рекла је портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова, коментаришући изјаву министра иностраних послова Италије Антонио Тајанија.
Марија Захарова (фото:EPA-EFE/EVGENIA NOVOZHENINA/POOL) -
Марија Захарова (фото:EPA-EFE/EVGENIA NOVOZHENINA/POOL)

- Зар је могуће да они не схватају да САД увлаче Европу у велики рат? Зашто? Зато што Вашингтон одавно нема никаквих других ресурса за обезбјеђивање долара и подршке темпа раста америчке економије, осим стварања жаришта у свијету - написала је Захарова на Телеграму.

Додала је да је неопходно да се Европа по хитном поступку пробуди из летаргичног сна и да се сјети бенефиција које су имале САД од претходних свјетских ратова, које су покренуле западне земље.

- Док је цијели свет био у рушевинама, Вашингтон је на пепелу стварао "Пакс aмерикану" (политичку глобализацију). Можда је дошло вријеме да се трећи пут не стаје на исте грабуље? - упитала се она.

Раније је министар иностраних послова Италије изјавио да Европа нема праву спољну и одбрамбену политику јер међу државама има превише љубоморе, као и да се Европа увијек налази послије САД.

Истакао је да Европа мора да учини све да се сукоб никада не прошири. Према његовим ријечима, ни НАТО, ни Европа, која је дужна да помогне Украјини, не ратују са Русијом.