latinica  ћирилица
25/01/2023 |  13:34 ⇒ 13:51 | Аутор: sputniknews.com

Путин: Циљ специјалне војне операције је заштита саме Русије и њених људи

Циљ специјалне војне операције је заштита људи и саме Русије од опасности које покушавају да створе на територијама које Русији историјски припадају, изјавио је руски предсједник Владимир Путин.
Владимир Путин (фото:EPA-EFE/ALEXEY DANICHEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL) -
Владимир Путин (фото:EPA-EFE/ALEXEY DANICHEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL)

Путин је поводом Дана руских студената посјетио кластер "Ломоносов" Иновационог научно-технолошког центра Московског државног универзитета.

- Циљ је, како сам већ много пута говорио – заштита људи, прије свега, заштита саме Русије од оних опасности које покушавају да створе на територијама које нам историјски припадају. И ми то не смијемо да дозволимо - рекао је Путин током разговора са студентима.

Говорећи о украјинској војсци, Путин је навео да "противник нема никаквог обзира, да је формирао казнене одреде и да пуца у леђа сопственим људима".

- Нажалост, противник се не обазире ни на шта. Пуцају својим људима у леђа, чак су формирали казнене одреде. Момци су причали о томе недавно, прије недјељу дана. Наши су у једном насељеном мјесту били свједоци следеће сцене: противник је испред, а пуцају на њега (с леђа). Притом, како кажу, то је била јака ватра, нису им дозвољавали повлачење - рекао је Путин.

Како је истакао, то чине неонацисти, али сами не излазе у прве редове.

Русија неће укидати културу као што чини Запад

Руски предсједник је, такође, истакао да Русија неће живјети без свјетске културе, за разлику од Запада који "укида" Чајковског.

- Никада нам није ни пало на памет да укинемо Бетовена или Баха, О. Хенрија и тако даље, а тамо су се досјетили да укину Чајковског. Па нека живе без Чајковског и без Достојевског и без Толстоја, а ми нећемо живјети без свјетских класика - рекао је Путин.