latinica  ћирилица
25/01/2023 |  15:26 ⇒ 18:08 | Аутор: РТРС

Производни процес у ХЕ на Дрини одвија се без проблема (ВИДЕО)

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић боравио је у радној посјети Вишеграду гдје је са начелником општине Младеном Ђуревићем посјетио предузеће Хидроелектране на Дрини.
Ђокић, Ђуревић и Перишић у Вишеграду - Фото: СРНА
Ђокић, Ђуревић и Перишић у ВишеградуФото: СРНА

Са управом предузећа разговарано је о текућем пословању и тренутној ситуацији везано за падавине које су задесиле ово подручје.

У оквиру свих планских активности производни процес у ХЕ на Дрини се одвија несметано и без проблема, речено је на састанку.

Директор овог предузећа Недељко Перишић рекао је да су упознали министра о производњи у минулој години, као и о инвестицијама у предузећу.

- Потребно је истаћи да је на бази лоше хидрологије и производња била лоша. То нама у току године није било оправдање и наше предузеће је у прошлој години остварило добит од већу од 2.000.000 КМ, што није било типично у годинама прије - рекао је Перишић.

Ђокић је рекао да се развој Вишеграда осигурава стабилним, нормалним и безбједним радом Хидроелектране Вишеград.

Он је нагласио да Хидроелектрана Вишеград наставља своју инвестициону активност.

- Они су то врло успјешно остваривали у претходној години укључујући се у реализацију пројекта изградње Хидроелектране Бистрица. Више од 80 милиона КМ властитих средстава Хидроелектрана Вишеград издвојила је за финансирање досадашњих активности на том пројекту и то показује колико је озбиљно схваћена идеја и колико је одговоран однос менаџмента хидроелектране према овом пројекту - рекао је Ђокић.

Овом приликом истакнуто је да реализација изградње ХЕ Бистрица иде предвиђеном динамиком. Објекат би требало дабуде пуштен у рад 2026. године, а очекивана производња око 160 Гигават часова електричне енергије.

- Пројекат иде својом динамиком у другој половини фебруара почиње бушење тунела - навео је Дејан Павловић, в.д. директора ХЕ Бистрица.

У наредном периоду заједничким снагама Владе Републике Српске и општине Вишеград радиће се на рјешавању проблема отпада, али и реализацији пројеката везаних за побољшање енергетске ефикасности.

- Поново ћемо покренути све потребне иницијативе и алармирати све оне који се тиме баве. Имамо пуну подршку за рјешење тог проблема. Други је градска депонија, гдје ћемо заједно са Владом кренути у санацију постојеће или изградње нове депоније. Данас смо разговарали о пројектима енергетске ефикасности гдје смо упознати да и ми, као локална заједница, можемо наставити са пројектима које Влада и ресорно министарство финансирају - навео је Ђуревић.

Ђокић је у Вишеграду најавио изградњу великог броја соларних електрана широм Српске гдје су инвеститори већ обавили истраживања, а интересовања за ова улагања су велика.