latinica  ћирилица
25/01/2023 |  15:47 ⇒ 15:47 | Аутор: СРНА

Књига "Чаробњак из Kремља" хит у Француској

Роман Ђулијана да Емполија "Чаробњак из Кремља", који говори о руском лидеру Владимиру Путину, постао је бестселер у Француској.
Књига - Фото: РТРС
КњигаФото: РТРС

"Њујок тајмс" оцјењује да је то "симпатичан портрет руског лидера", који код неких француских водећих личности наводно изазива забринутост, јер би могао да утиче на политику Париза према украјинском сукобу.

Роман је објављен након почетка руске специјалне војне операције у Украјини и постао је популаран "водич за разумјевање Путина".

Након његовог објављивања, Емполи је почео да се појављује на француским телевизијама као стручњак за украјински сукоб.

Француски премијер Елизабет Борн похвалила је роман, рекавши да "попут еха одражава актуелну међународну ситуацију и сукоб у Украјини".

"Њујорк тајмс" процјењује да је Путин у "Чаробњаку" описан "повољно", а то може да сигнализира омекшавање односа према руском предсједнику и могућност промјене гледања Француске на украјинску кризу.

Бивши француски министар спољних послова Ибер Ведрин рекао је да је роман "невјероватно вјеродостојан" и да сви треба да га прочитају.

"Чаробњак из Кремља" роман је о измишљеном дугогодишњем Путиновом помоћнику који говори о пропадању Запада, слабљењу утицаја САД у међународној политици и снажном лидерству у Русији.