latinica  ћирилица
25/01/2023 |  17:45 | Аутор: СРНА

Кошарац: Изборни побједници у законском року конституисали власт

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је да је најзначајније то да су изборни побједници у Републици Српској и Федерацији БиХ у законском року конституисали Савјет министара који ће бити базиран на реализацији свих важних пројеката.
Сташа Кошарац - Фото: СРНА
Сташа КошарацФото: СРНА

- Цијенимо да је испоштован и Устав БиХ и пословник и мислим да је ово најбољи модел. Овдје није ријеч о класичној коалицији, него о подршци пројектима који су веома значајни и у Републици Српској и у ФБиХ - рекао је Кошарац Срни након што је Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ данас потврдио нови сазив Савјета министара.

Кошарац, једини министар из прошлог сазива Савјета министара који је обновио министарски мандат, истакао је да ће се знатан број нових министара базирати на реализацији свих важних пројеката.

- У овом случају, пројеката важних за Републику Српску, а који су због једног дијела политичких структура из ФБиХ били стављени ад акта - поручио је Кошарац.

Он је нагласио да је често, када је Република Српска имала адекватну политику, засновану на Уставу БиХ, закључцима и ставовима институција Српске, застој долазио из Сарајева.

- Вјерујем да је не темељу досадашњих политичких договора, политичког дијалога на нивоу лидера политичких партија, то вријеме иза нас - поручио је Кошарац.

Он је додао да ће Република Српска увијек знати узвратити коректност.

- Уколико представници из ФБиХ не буду коректни према ставовима из Републике Српске, уколико буду заустављали важне пројекте за Српску и ми ћемо исто тако поступати - рекао је Кошарац.

Он вјерује да ће се Савјет министара понашати у домену Дејтонског споразума, те да ће представници из Републике Српске очувати уставне капацитете Српске, а заједничке институције користити у домену имплементације интереса Српске, уважавајући политике других.

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ потврдио је данас именовања министара и замјеника министара у Савјету министара под предсједавањем Борјане Кришто. Новоименовани чланови Савјета министара положили су заклетве.

Данашњом одлуком Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ престаје и мандат досадашњем Савјету министара.