latinica  ћирилица
25/01/2023 |  19:46 ⇒ 20:03 | Аутор: РТРС

ТЕ "Гацко" наставља са радом; Киша и мокар угаљ разлог обуставе (ВИДЕО)

Након дводневног прекида Термоелектрана "Гацко" ноћас око поноћи требало би да настави са радом уколико не буде непредвиђених техничких испада, сазнајемо у Електропривреди Републике Српске. Надлежно министарство од руководства рудника и термоелектране очекује да ријеше постојеће проблеме, јер су двије термеолектране база енергетског система Српске.
ТЕ "Гацко" - Фото: РТРС
ТЕ "Гацко"Фото: РТРС

Јучерашњи прекид у раду Термеолектране Гацко настао је због лошег квалитета угља, усљед великих падавина, а не због његовог недостатка, речено нам је из Електропривреде. Министар министар енергетике и рударства Петар Ђокић, који је у Гацку био прије неколико дана, каже да је тада добио увјеравања да је електрана стабилна и да има 60 хиљада тона угља залихе.

- Очигледно је да су велике кише утицале на квалитет угља и да је то блокирало процес. Морао се додавати мазут да би се побољшала квалитета угља - рекао је Ђокић.

Небојша Вукановић, предсједник Листе за правду и ред и посланик у Народној скупштини још јуче је пред зградом Електропривреде говорио да је Теромелектрана остала без угља, позивајући руководство на одговорност.

- Обрушило се јаловиште које је затрпало рудник. Електрана је остала без угља, бацају се стотине, хиљаде тона мазута зато што угаљ не ваља. Љети се копа угаљ, а не сад по киши и снијегу - истакао је Вукановић.

Није први пут да због лошег квалитета угља рад Термолекетране буде доведен у питање. Министар Ђокић узда се у менаџмент.

- Од менаџмента очекујем да проблеме ријеше на одговоран начин, то је њихов задатак - додао је Ђокић.

РТРС је од директора Рудника и Термоелектране Гацко Миодрага Шешлије очекивао одговор, али осим што је индиректно потврдио да ће електрана ноћас поново радити, и овог пута је одбио дати изјаву.

Термоелектране Угљевик и Гацко највећи су произвођачи струје у Српској и стубови су на којима почива енергетски систем, али ријеч је о давно превазиђеним и дотрајалим погонима. Зато је ангажован посебан стручни тим чији је задатак да уради анализу и рударских и производних објеката како би се могле радити поуздане процјене о њиховом даљем раду, истакао је министар Ђокић.