latinica  ћирилица
25/01/2023 |  21:21 ⇒ 26/01/2023 | 09:06 | Аутор: РТРС

Дијалог три народа једини начин да се посложе ствари у БиХ (ВИДЕО)

Дијалог који укључује Србе, Хрвате и Бошњаке једини је начин да се ствари посложе у БиХ, рекла је српски члан и предсједавајућа Предсједништва Жељка Цвијановић, гостујући у нашој емисији Телеринг.
Жељка Цвијановић у Телерингу - Фото: РТРС
Жељка Цвијановић у ТелерингуФото: РТРС

Цвијановићева је истакла да је формирање Савјета министара битна ставка од које зависи и реализација одређених пројеката.

- У име институција Републике Српске и грађана ми желимо нормално кретање у будућност у којој неће бити размирица и у којем можемо да се посветимо нашим економским плановима, а да при томе статусно не будемо угрожени - нагласила је Цвијановићева.

Цвијановићева од новог сазива Савјета минстара очекује већу озбиљност и сматра да ће тако и бити. Додаје да је неопходна интеракција и комуникација свих политичких актера на том нивоу власти у циљу реализације одређених пројеката.

- Битно је да смо добили Савјет министара, да можемо остваривати одређене функције. Битно је да након проведених избора брзо буде формирана власт на свим нивоима. Важан је овај моменат да смо данас завршили ту причу око Савјета министара, зато што је неопходно да сви нивои власти могу да остваре интеракцију и комуникацију и реализацију одређених пројеката - истакла је она.

Цвијановићева је рекла да за договор у БиХ не треба медијатор, већ дијалог Срба, Хрвата и Бошњака. У Предсједништво, додаје, одлази одговорно, а главни оријентир дјеловања јој је оно што је Уставом дефинисано.

- Разумијем шта је Устав, као статусну могућност, дао Републици Српској и сасвим је легитимно и нормално да се држимо Устава - нагласила је Цвијановићева.

Цвијановићева је истакла да је важно да цијели регион иде путем просперитет. Нагласила је да су питања попут Отвореног Балкана од великог значаја, подсјећајући да су сви досадашњи пројекти који су долазили из Србије и Хрватске увијек били нападани из Сарајева.