latinica  ћирилица
26/01/2023 |  07:55 | Аутор: РТС

Лајчак: Очекујемо прихватање плана и његово спровођење

Специјални изасланик ЕУ Мирослав Лајчак изјавио је да очекује да Београд и Приштина прихвате француско-њемачки план и потпишу га, додајући да о плану са странама за сада разговарају одвојено.
Мирослав Лајчак  (Фото: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ/bs) -
Мирослав Лајчак (Фото: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ/bs)

- Са странама водимо одвојене разговоре и када их окупимо очекујемо да прихвате план, потпишу га и спроведу, наравно, тако да ћемо се побринути да оно што буде потписано буде и спроведено - рекао је Мирослав Лајчак гостујући на ТВ Клан у Приштини.

Навео је да је међународна заједница партнер у разговорима и да њени представници не долазе са пријетњама или ултиматумима.

- Вјерујем да је то заиста озбиљна група и имамо најбољу намјеру да заиста подигнемо квалитет односа Косова и Србије на виши ниво - додао је Лајчак и подсјетио да њихов циљ иде ка нормализацији односа Приштине и Београда.

Осврћући се на извјештаје медија, који су прије неколико дана објавили верзију плана, Лајчак је рекао да је "близу, али да није исто".

- Да се не играмо с тим, то је филозофија - рекао је Лајчак и наставио да је приједлог најбољи могући.

На питање какви ће бити ефекти постизања споразума и шта се може очекивати ако до договора не дође или нека страна одбије, Лајчак је одговорио да ће тада међународна заједница смањити подршку тој страни, а повећати другој.

- Тада међународна заједница мора да одговори на одговарајући начин и подржаће једну страну више или ће смањити подршку другој страни- појаснио је европски изасланик и додао да је мисија међународне заједнице прошлог петка била заиста тешка, те да представници САД, ЕУ и три земље не би долазили у Београд и Приштину узалуд.

Лајчак је открио да приједлог ЕУ садржи укупно 11 тачака, док су верзије предлога објављене у медијима измишљотине и да су коментари Београда и Приштине узети у обзир и укључени у план, али да се филозофија приједлога неће мењати.

- Има 11 тачака. Видио сам неке текстове који су презентовани у медијима, који нису били тачни, измишљени од одређених људи, било је промјена, јер сам се послије првог изношења вратио у Приштину и Београд, разговарали смо и тражили коментаре, затим смо покушали да уградимо коментаре, врло јасно смо рекли да филозофија приједлога не мора да се мијења, јер је филозофија састављена са најбољим разумијевањем како доћи до нормализације, тако да је то филозофија - објаснио је Лајчак.

Пренео је да је посљедњи састанак дипломата у региону био суштински фокусиран на европски приједлог, као начин за превазилажење криза и усмјерен на нормализацију.

- Најбољи начин да се то назове је приједлог за нормализацију односа између Косова и Србије. Представио сам план у септембру и онда смо прво разговарали са Куртијем , а онда сам у децембру представио ажурирани план са неким коментарима које смо добили од Владе Косова и прошле недјеље смо имали прву суштинску дискусију у вези са планом, као што знате, састанак је трајао два и по сата и био је широка и дуга дискусија, а амбиције су да се заустави циклус криза како бисмо могли да се фокусирамо на нормализацију - навео је је Лајчак.

Лајчак се вечерас у Приштини на радној вечери састаје и са представником владе у дијалогу са Београдом Бесником Бисљимијем.