latinica  ћирилица
26/01/2023 |  09:07 ⇒ 09:12 | Аутор: sputniknews.com

МУП Србије: Није пронађена кидс дрога у облику жвака у претходном периоду

Полицијски службеници Министарства унутрашњих послова Србије у претходном периоду нису пронашли тзв. кидс дрогу, саопштио је МУП Србије, наводећи да се разне дроге у облику разнобојних таблета које подсјећају на бомбоне, појављују већ деценијама.
Полиција Србије (Фото: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ bg) -
Полиција Србије (Фото: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ bg)

Министарство се, наиме, огласило поводом информација које су се појавиле на друштвеним мрежама и у медијима да су се на тржишту у Србији појавиле психоактивне супстанце у облику жвака, тзв. кидс дрога и снус.

У саопштењу МУП-а се истиче да њихови службеници, приликом проналаска било које супстанце за коју посумњају да је дрога, исту одузимају.

Послије тога се врши даље вјештачење у Националном центру за криминалистичку форензику како би се утврдило да ли се ради о психоактивној супстанци, то јест дроги.

- Снус је дувански производ и не налази се на списку психоактивних контролисаних супстанци који је одређен Правилником о утврђивању списка психоактивних контролисаних супстанци, што значи да није дрога - наводи се у саопштењу.

Из МУП-а поручују да је потребно да родитељи разговарају са својом дјецом и да упозоре дјецу да уколико дођу у контакт са оваквим супстанцама исте не узимају.

Полицијски службеници Министарства унутрашњих послова посебно прате безбједносну проблематику у школама и у зони школа и у складу са тим предузимају све потребне мјере и радње на сузбијању свих облика криминалитета, а спроводе и низ превентивних активности везаних за борбу против дрога, каже се у саопштењу.

- Молимо родитеље, као и остале грађане да прије дијељења оваквих информација посредством друштвених мрежа исте доставе најближој полицијској станици - наведено је у саопштењу МУП-а.