latinica  ћирилица
26/01/2023 |  10:22 ⇒ 11:30 | Аутор: СРНА

Којић: Сребреница је у Републици Српској и не може добити статус дистрикта

Сребреница припада Републици Српској и не може добити статус дистрикта, поручио је данас предсједник сребреничке Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бранимир Којић актуелном потпредсједнику Републике Српске Ћамилу Дураковићу.
Бранимир Којић - Фото: СРНА
Бранимир КојићФото: СРНА

Након Дураковићеве изјаве федералним медијима да ће лобирати код домаћих и међународних фактора да Сребреница добије посебан статус, слично као Брчко дистрикт, Којић тражи санкције за актуелног потпредсједника Српске који плату добија у Републици Српској.

- Сви грађани плаћају порез како би он добијао плату, а не да га плаћамо да минимизира наше жртве и шири наратив о наводном геноциду - рекао је Којић Срни.

Он је Дураковића назвао "шатор" политичаром за кога је рекао да се свакодневно у федералним медијима утркује са сарајевским политичарима који ће јаче и више ударити по Републици Српској.

Којић је истакао да Дураковић веома добро зна да је Сребреница у Републици Српској и да ће тако остати ма колико то сметало њему и његовом претходнику Рамизу Салкићу.

- Сребреница је Република Српска и ако имају бар мало људскости и части требало би да нам се извине, мада искрено сумњамо да ће то учинити - истакао је Којић и поручио Дураковићу и Салкићу да је за Српску дато скоро 30.000 живота.

Према његовим ријечима, они веома радо узимају плате у Републици Српској, а све чине да је ослабе, мада је јасно да се сада Дураковић "пере код свог народа за издају коју им је приредио током прошлих локалних избора, као што је то у рату учинио његов Насер Орић који је побјегао 1995. године у Тузлу".

- Дураковић нека усмјери 2,5 милион КМ које је добио као потпредсједник Републике Српске у развој Сребренице и на тај начин помогне свима који живе овдје, а не да из Бањалуке прича оно што желе да чују Бошњаци - нагласио је Којић.

Он је додао да се позивају на повратничку популацију мислећи само на свој народ. "Питам их како то да сам ја морао да напустим Сребреницу 1992. године, а у Сребреницу сам се вратио 1996. године и како то да ја нисам повратник и не само ја, него сви домицилни Срби?", упитао је Којић.

Којић је препоручио Дураковићу и Салкићу, пошто су у Бањалуци, да оду до Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица и прочитају извјештај Владе Републике Српске на чијем челу је био Гидеон Грајф и виде колико је Срба убијено на најсвирепији начин на овом подручју.