latinica  ћирилица
26/01/2023 |  10:25 ⇒ 12:43 | Аутор: sputniknews.com

Посланица Бундестага: Одлука о слању њемачких тенкова Украјини "историјски неисправна"

Одлука Њемачке да упути тенкове "леопард" Украјини и да дозволи другим земљама да раде то исто је "историјски неисправно", изјавила је посланица Бундестага из Лијеве партије Севим Дагделен, чланица Парламентарног савјета НАТО-а.
Берлин - Бундестаг - Фото: РТРС
Берлин - БундестагФото: РТРС

У интервјуу за канал Демокраси Нау Дагделенова је нагласила да је умјесто слања наоружања Украјини потребна демократија.

- Одлука да се шаљу борбени тенкови Украјини је историјски погрешна одлука. И она је постала могућа под притиском администрације Џозефа Бајдена на Њемачку - рекла је она.

Према истраживањима јавног мњења, како је навела посланица, већина Нијемаца је против те одлуке, која одговара искључиво интересима америчког војно-индустријског комплекса.

- Када Њемачка остане без тенкова, САД ће моћи да јој шаљу своје тенкове - навела је посланица и додала да "САД немају савезнике, те да дјелују искључиво у сопственим интересима".

Према њеним ријечима, за САД је Европа као Латинска Америка седамдесетих година – "континент на којем можеш да радиш шта хоћеш".

Одлука о тенковима, како је оцијенила, "ништа неће промијенити у војном смислу, јер ће Русија одговорити".

- Потребно је више дипломатије, а слање наоружања довешће до погибије још већег броја људи у Украјини - сматра Дагделенова.