latinica  ћирилица
26/01/2023 |  11:13 ⇒ 11:15 | Аутор: sputniknews.com

Песков о испорукама наоружања Украјини: Ангажовање Запада у сукобу

Испоруке западног наоружања Украјини свједоче о томе да је Запад директно ангажован у сукобу и да та ангажованост и даље расте, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
Дмитриј Песков (фото:EPA-EFE/VALERIY SHARIFULIN/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT) -
Дмитриј Песков (фото:EPA-EFE/VALERIY SHARIFULIN/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT)

- Из европских престоница и Вашингтона се стално чују изјаве о томе да слање различитих система наоружања Украјини, између осталог и тенкова, не значи да су те земље или алијанса ангажоване у украјинском сукобу. Ми се са тим категорички не слажемо. Све што ради алијанса, коју сам спомињао и главни град, доживљава се као директно ангажовање у сукоб и ангажовање расте - рекао је Песков.

Портпарол Кремља је коментарисао и тему о измјени статуса специјалне војне операције због испорука америчких и њемачких тенкова Кијеву и навео да то питање није на дневном реду.

Раније је посланик Државне думе Русије с Крима Михаил Шеремет изјавио да, усљед одлуке САД и Њемачке да испоруче тенкове украјинској армији предложио да се промијени статус руске специјалне војне операције, не прецизирајући каква би та промјена требало да буде.

Нагласио је да су догађаји већ изашли из оквира обичног војног сукоба.

Њемачка влада је 25. јануара донијела одлуку да Украјини преда њемачке тенкове "леопард 2".

Поред тога, Бијела кућа је потврдила да намјерава да Украјини пошаље 31 тенк М1 "абрамс".

Према информацијама америчких власти, за испоруку ће бити потребно неколико мјесеци. Вашингтон намјерава да пошаље Кијеву и осам оклопних возила за ремонт и евакуацију М88 који ће служити за сервис тенкова.