latinica  ћирилица
26/01/2023 |  11:35 ⇒ 12:42 | Аутор: СРНА

Којић: Хитно пронаћи Махмуљина и одмах га изручити БиХ

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић сматра да је потребно хитно пронаћи ратног команданта Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакиба Махмуљина и одмах га изручити БиХ ради упућивања на издржавање затворске казне на коју је правоснажно осуђен због ратних злочина над Србима.
Милорад Којић - Фото: РТРС
Милорад КојићФото: РТРС

Којић је рекао Срни да је крајње неприхватљиво да мјесец дана након расписивање Интерполове потјернице још нема одговора гдје се налази Махмуљин иако су раније од Суда БиХ постојале информације да је на лијечењу у Турској.

- Потуно је неприхватљиво да, ако је већ тада идентификовано гдје се налази лице које је правоснажно осуђено, до данас Махмуљин није изручен БиХ како би отишао на издржавање затворске казне - истакао је Којић.

Он истиче да све што се дешава са Махмуљином који је правоснажно осуђен за ратне злочине не доприноси повјерењу у правосуђе у БиХ и правди, односно правној сатисфакцији жртава и њихових породица.

Некадашњи командант Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакиб Махмуљин правоснажно је осуђен на осам година затвора због злочина над заробљеним српским цивилима, санитетским особљем и војницима на подручју Озрена и Возуће 1995. године. Умјесто у затвор, Махмуљин је напустио БиХ и отишао у Турску.

Крајем новембра прошле године Интерпол је расписао црвену потјерницу за Махмуљином и за њим трагају 194 земље.