latinica  ћирилица
26/01/2023 |  12:06 ⇒ 12:21 | Аутор: ТАНЈУГ

Загреб: Радници Чистоће прекинули штрајк

Радници загребачке Чистоће прекинули су данас штрајк након што им је градоначелник Томислав Томашевић обећао да ће добити писане гаранције о договору у вези са њиховим захтјевима.
Загреб - смеће (фото:EPA-EFE/ANTONIO BAT) -
Загреб - смеће (фото:EPA-EFE/ANTONIO BAT)

Састанак репрезентативних синдиката и Управе Холдинга најављен је за сутра, а према најави медија, градоначелник Загреба придружиће се радницима Чистоће у одвозу нагомиланог смећа.

Предсједник Савеза самосталних синдиката Хрватске Младен Новосел потврдио је за Хину да је штрајк прекинут и да су се сви радници вратили на посао.

Томашевић се јутрос састао с радницима Чистоће, након што су јуче постигли договор с Управом Холдинга и најавили прекид штрајка, а онда га наставили јер нису добили писану гаранцију.

Пет радника и Новосел на састанку с предсједником Управе Холдинга Иваном Новаковићем и руководиоцем Чистоће Давором Вићем договорили су моменталну исплату додатака од 700 куна онима с најнижим платама и 600 куна возачима.

Усагласили су се да ће се о њиховим захтјевима за повећање коефицијената на 1.8 за комуналне раднике те 2.4 за раднике Чистоће преговарати у оквиру процеса мирења са синдикатима.